Xiaomi поскъпна рязко от анонса на евтин 5G смартфон

Xiaomi разсея опасенията на инвеститорите, че е способна да расте бързо
(снимка: Xiaomi)

Представянето на новия Xiaomi Redmi K30 5G, който медиите нарекоха „5G смартфон за масите”, заради ниската цена на устройството, покачи рязко борсовите котировки на китайската компания.

След обявяване на модела, акциите на Xiaomi на борсата в Хонконг веднага се повишиха с 8,5% до около 1,28 щатски долара, което е най-значителното увеличение за повече от година – от ноември 2018 г. насам, съобщи Nikkei.

Инвеститорите и анализаторите се надяват, че новият продукт ще допринесе за ръст на продажбите и ще възстанови позициите на Xiaomi на китайския пазар, където Huawei сериозно притисна своя конкурент.

Смартфонът Redmi K30 5G ще струва 1999 юана в Китай, или около 285 долара. Стартът на продажбите е планиран за края на януари 2020 г. Анализатор от China International Capital Corp. (CICC) описа новия продукт като ключов за Xiaomi и цялата китайска верига за доставки на смартфони.

Експертите подчертават, че Redmi K30 5G струва с 40% по-малко от най-евтиния 5G модел, предлаган на световния пазар днес. По-рано т.г. ръководството на Xiaomi публично обеща, че винаги ще запази маржа на нетната печалба за хардуерния си бизнес в рамките на 5%.

Redmi K30 5G се очертава като нае-евтиният 5G смартфон на пазара
(снимка: Xiaomi)

Ако не се натъкне на проблеми във веригата за доставки, новият смартфон ще помогне на Xiaomi да увеличи пазарния си дял в ерата 5G. Пускането на K30 трябва да разсее опасенията на инвеститорите относно способността на компанията да постигне амбициозните си цели за доставка на 5G устройства, отбелязва CICC.

Xiaomi обяви Redmi K30 5G в труден период – позициите на компанията в Китай, най-големия пазар за смартфони в света, отслабват. Там доминира Huawei, която компенсира, за сметка на местния пазар, намаляването на продажбите си в чужбина в резултат на американските санкции.

Според IDC, в периода юли-септември 2019 г. доставките на смартфони Xiaomi в Китай са намалели с 31%, а пазарният дял на компанията е намалял с 3,8 процентни пункта – до 9,8%. За сравнение, за същия период Huawei постига 42%.

Все пак през последното тримесечие Xiaomi успя да запази четвъртото си място на световния пазар за смартфони, благодарение на популярността на своите устройства в Индия и европейските страни.

Ръководството на Xiaomi не крие факта, че се надява да защити позициите си в Китай с помощта на 5G продукти. През следващата година компанията планира да пусне повече от десет смартфона с поддръжка на мрежи от пето поколение, като сред тях ще има устройства от всички класове.

Коментари по темата: „Xiaomi поскъпна рязко от анонса на евтин 5G смартфон”

добавете коментар...

  1. :o)

    Бе какъв е този измислен свят където някой си казва нещо и подскачат нагоре надолу едни милиони!!!? Ебати фалшивата реалност… >:|

Коментар