iPhone 4 признат за джаджа на десетилетието

С появата си на пазара iPhone 4 зададе стандарти в смартфон индустрията
(снимка: CCO Public Domain)

Един от най-успешните смартфони на Apple – iPhone 4, пуснат на пазара през 2010 година, беше признат за джаджа на десетилетието, оглавявайки класацията от 100 продукта на американското издание The Verge.

Интересeн факт e, че номинацията на iPhone 4 не e предизвикала никакви спорове в редакцията – смартфонът на Apple от 2010 г. е признат единодушно от екипа за най-важната джаджа през последното десетилетие.

iPhone 4 беше първият телефон, направен под формата на„ сандвич” от стъклени панели и метална рамка. Това дизайнерско наследство все още може да се види при водещите смартфони, изтъква Нилай Пател, главен редактор на The Verge.

iPhone 4 също така е първият смартфон с Retina дисплей и селфи камера. А задната 5-мегапикселова камера зададе стандарт за качество, който останалите производители преследваха с години.

Операционната система iOS, под чието управление работи iPhone 4, първа позволи стартиране на фонови приложения. Не на последно място, процесорът A4, разработен от Apple, постави началото на десетгодишното господство на компанията в тази област.

Коментар