България е първа в ЕС по широколентови връзки

България е на първо място сред страните от ЕС по предоставяне на високоскоростни връзки, стана ясно през изтеклата седмица.
По данни на Европейската комисия, изнесени от ДАИТС, 46.5% от фиксираните широколентови линии у нас са със скорост над 10 Mbps. Държавата, която се нарежда на второ място по този показател – Швеция, е с 10 пункта след България, като разполага с 36% широколентови линии със скорост над 10 Mbps.
Средната цена при мобилните разговори в България също е една от най-ниските в ЕС, съобщава още пресцентърът на ДАИТС.
ЕК настоява за спешно въвеждане на преносимостта на фиксираните номера, както и за повишаване на ефективността на процедурата за пренасяне на номерата в мобилните и фиксирани мрежи.
Това се налага, от една страна, с оглед улесняване на прилаганата към момента процедура за запазване на номерата при смяна на мобилния оператор, а от друга, за осъществяване на подготовка за прилагане на новата еднодневна процедура, която ще бъде въведена с промяната на действащата регулаторната рамка.
Друг важен въпрос, според ЕК, е намаляване на цените за терминиране в мобилните мрежи, които в момента са най-високите в ЕС, независимо от факта, че средната цена за разговорите е една от най-ниските в ЕС и крайният потребител не е засегнат.
В тази връзка ЕК счита, че Комисията за регулиране на съобщенията следва да използва всички налични регулаторни механизми за създаване на повече прозрачност и конкуренция на пазара.

по темата: „България е първа в ЕС по широколентови връзки”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Средната цена при мобилните разговори в България също е една от най-ниските в ЕС, съобщава още пресцентърът на ДАИТС.

    Това изказване е на принципа Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. ДАИТС, вие на черното бяло ли ще казвате?

  2. случайно минаващ насам

    Вие добре ли сте бе ? В Швеция били по зле от България с Интернет връзките.
    Изобщо незнам дали си давате сметка в каква заблуда са ви вкарали смешните PR специалисти от държавната администрация на МС. Това с широколентовия Интернет е пълна простотия като новина. Сеете невероятна дезинформация.

  3. Хахаха

    Хахахаа, да не повярваш направо. Те тъпите снандинавци и германци трева пасат. Хахаха.

Коментар