Cisco разработи чип за „нов интернет”

Cisco Silicon One Q100 надвишава в момента 10 терабита в секунда (Tbps)
(снимка: Cisco)

Cisco обяви планове за „изграждане на нов Интернет” през следващите десет години. За целта компанията ще използва собствена унифицирана силициева архитектура за мрежово оборудване.

Американската корпорация е разработила чип Cisco Silicon One, който е в основата на нова серия рутери 8000. Твърди се, че това е първият мрежов чип, способен да се адаптира към задачите на операторите и големите компании извън телеком сектора.

Производителността на Cisco Silicon One Q100 надвишава в момента 10 терабита в секунда (Tbps), но разработчикът се надява да постигне в бъдеще 25 Tbps, отбелязва Telecompaper.

Унифицираният програмируем чип ще позволи на мрежовите оператори значително да намалят оперативните разходи и времето за изплащане на новите услуги. Чипът може да се използва във фиксирани и модулни платформи, като освен подобрена програмируемост има висока енергийна ефективност, мащабируемост и функционална гъвкавост.

Според Рей Мото, анализатор от ACG Research, иновациите на Cisco в сферата на ИТ, софтуера, оптиката и микроелектрониката променят цялата икономика, която стои в основата на глобалната мрежа.

Решенията на компанията помагат на клиентите да намалят оперативните разходи и да увеличат мащаба, подготвяйки се за следващата фаза на интернет, подчертава анализаторът.

Коментар