Apple планира собствена мобилна мрежа със сателити

Потребителите на iPhone в бъдеще може да комуникират без посредничеството на мобилни оператори
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple е формирала секретен екип от около десет души, които работят по сателитна технология за изграждане на собствена мобилна мрежа. Проектът е в начален етап, със срок от пет години и може да бъде прекратен, съобщи Блумбърг, позовавайки се на шефа на компанията – Тим Кук.

В момента смартфоните имат няколко възможности за свързване – чрез мобилни оператори, Wi-Fi мрежи, GPS и подобни системи за глобално позициониране. Тези възможности са общи за всички смартфони и не зависят от производителите на самите устройства.

Apple, производителят на iPhone, изглежда е решила да създаде четвърти тип връзка, която самата компания ще контролира. Предполага се, че сателитите на Apple ще позволят на iPhone устройствата да се свързват помежду си и със сървърите на компанията, заобикаляйки обичайните канали за комуникация.

По този начин Apple ще контролира напълно съответните процеси, вместо да зависи от операторите и доставчиците, включително ще знае и местоположението на всички устройства.

Не е ясно дали Apple работи върху самите спътници, по тяхното оборудване или пък проектира наземно оборудване. Известно е обаче, че компанията планира да пусне около 3000 спътника, за да създаде собствена мрежа.

Сателитният екип се ръководи от Майкъл Трела и Джон Фенуик, бивши инженери в космическата област, които се присъединиха към Apple през 2017 г. Година и половина те се занимаваха само с концепцията, но преди няколко месеца започнаха конкретна работа по проекта.

Още през 2017 г. се появиха информации, че Apple се интересува от проект на Boeing, който предвижда изстрелване на повече от 1000 сателита с ниска орбита. Сега става въпрос за същия проект, така че вероятно Boeing ще бъде партньор на ИТ компанията.

Коментар