IBM ще инсталира третия си квантов компютър в Япония

Квантов компютър Q System One ще заработи и в Япония
(снимка: IBM)

IBM реагира на обявеното наскоро сътрудничество между японската компания NEC и канадската D-Wave Systems, които се споразумяха съвместно да популяризират квантовите изчисления чрез облачна платформа D-Wave. „Синият гигант” има различен подход към квантовите изчисления от този на канадците и не по-малки амбиции към пазара в Япония.

Освен че договори „квантово” сътрудничество с Токийския университет, IBM ще направи третата в света инсталация на компютъра Q System One именно в Япония (останалите две са в Германия и САЩ). И докато NEC и D-Wave Systems насърчават ползването на облачно-базирани квантови платформи, IBM ще осигури достъп директно до квантовия хардуер.

IBM и Токийският университет ще работят заедно в три области. Първо, партньорите възнамеряват да създадат приложни квантови решения за индустрията. На второ място ще си сътрудничат в разработката на технологии за квантови изчислителни системи. Трето, партньорството цели да подобри квантовата наука и образование.

Двете страни ще създадат първия по рода си център за разработване на хардуерни компоненти, които ще се използват в квантовите компютри от ново поколение, както и за криогенни и микровълнови тестове, става ясно от официалното изявление.

Към квантовите изследвания и разработки ще бъдат привлечени студенти и преподаватели от Токийския университет. Планират се тематични семинари и събития. Инициативата ще има изцяло японски характер, с участието на местни компании в квантовите разработки.

Коментар