Бивш инженер от Microsoft разработва Facebook OS

Facebook ще прехвърли всички свои устройства на собствена платформа
(снимка: CC0 Public Domain)

Facebook разработва собствена операционна система. Най-голямата социална мрежа в света иска да създаде конкурент за Android, пише The Information, позовавайки се на източници от американската компания.

Малко подробности са известни за проекта към момента. Разработката е поверена на екип, ръководен от Марк Луковски, бивш инженер на Microsoft, участвал в създаването на Windows NT.

Твърди се, че разработчиците пишат Facebook OS от нулата. Новото подразделение е базирано в Бърлингам, на север от седалището на компанията. Офисната площ от 6500 квадратни метра побира почти 4 хиляди служители.

„Ние наистина искаме да сме сигурни, че решенията от следващото поколение ще бъдат изцяло наши”, казва Андрю Босуърт, ръководител на разработките на хардуер във Facebook, който потвърждава, че компанията създава собствена ОС. „Не вярваме, че можем да се доверим на пазара или на нашите конкуренти, затова ще си я направим [операционната система] сами”.

Facebook ще прехвърли всички или почти всички свои устройства към собствената си платформа, включително VR гарнитурата Oculus Go, шлема за виртуална реалност Oculus Quest, който дебютира през 2018 г., и смарт-дисплея за видео разговори Portal.

Коментари по темата: „Бивш инженер от Microsoft разработва Facebook OS”

добавете коментар...

  1. тц

    Никога няма да си инсталирам китайска ОС и фейсбук ОС.

  2. QI

    Поверили са му също така и Изкуствения Интелект! Нига

  3. fake

    fake

Коментар