Битката за iPhone VoIP се разгорещява

Skype и нейните съюзници влизат в битка с телекомуникационните компании, които забраняват или затрудняват услугата за пренос на глас по интернет протокол (VoIP).

На прицела им са разпоредбата на Deutsche Telekom за пълно прекратяване на достъпа до интернет на потребители, които използват безплатната VoIP услуга Skype на техните смартфони iPhone, и отказът на американската AT&T да позволи на Skype да работи в нейните мрежи Edge и 3G.

Миналата седмица мобилното поделение на Deutsche Telekom – T-Mobile Germany съобщи, че може да преустанови достъпа до интернет за всички абонати, които ползват Skype VoIP на техните iPhone устройства.

Изпълнителният директор на AT&T Джим Чикони е казал пред USA Today, че неговата компания има “пълното право” да не промотира услугите на съперник в безжичните комуникации, визирайки Skype. Неговите думи са директни и недвусмислени. “Skype ни е конкурент точно както са Verizon, Sprint или T-Mobile”.

Говорителят на Deutsche Telekom Александър фон Шметоу пък е споделил пред Асошиейтед Прес, че договорите на T-Mobile забраняват достъп до VoIP и това е от 2007 г. Според него, тази услуга забавя мрежата на T-Mobile.

Skype и нейните съюзници не оставят без отговор тези изказвания.

В края на миналата седмица Ройтерс съобщи, че европейската коалиция Voice on the Net, поддържана също от Microsoft, Google и Intel, е поискала от европейските политици да подкрепят VoIP достъп от мобилни телефони на всяка мрежа.

По същото време привържениците на свободния интернет от Free Press написаха писмо до американската федерална комисия по комуникации с молба за защита на потребителските права за “достъп до цялото онлайн съдържание и всички услуги на всяко устройство по техен избор”.

От коалиция Voice on the Net смятат, че “блокирането на гласови приложения на мобилни устройства, каквото е решението на T-Mobile за блокиране на Skype на iPhone в Германия, е много пагубно за благоденствието на потребителите в Европа”.

В блога си главният адвокат на Skype Робърт Милър оборва твърдението на говорителя на Deutsche Telekom за влошаване на качеството на услугите на телекома, поради използване на Skype, и го нарича “неоснователно”. Според него, “Skype работи перфектно добре на iPhone, което вече може да бъде потвърдено от стотици хиляди потребители от целия свят.”

Милър подчертава, че Skype е най-тегленото приложение от германския iPhone App Store. Той със съжаление отбелязва, че германското и европейското законодателство не забраняват подобни явно несправедливи, според него, практики. Милър дори отива по-далеч в своя песимизъм, като предвижда, че нещата ще се влошат още повече, когато се легитимират ограниченията, които операторите могат да налагат на достъпа до интернет на потребителите.

Tехнически, ограничението за Skype и други услуги за интернет телефония е наложено от Apple, която има подобни споразумения с други мобилни компании.

Говорителката на Apple Дженифър Воукок подчертава становището на компанията, че “приложенията за интернет телефония за iPhone и iPod Touch ще бъдат ограничени до Wi-Fi”.

Skype, от своя страна, е доволна, че в крайна сметка се добра до iPhone. Въпреки това компанията намира ограничението само за Wi-Fi достъп за “обезкуражаващо”. Ако потребителят на iPhone се отдалечи твърде много от Wi-Fi, губи връзката си със Skype. “Очевидно ще бъде по-добре, ако можехме да отидем някъде, където мрежата е най-силна”, казва главният оперативен директор на Skype Скот Дърчслаг.

по темата: „Битката за iPhone VoIP се разгорещява”

добавете коментар...

  1. The_Ghost

    Значи принципно като се блокира скайпа той използва порт 80, макар че тогава пак се вижда че е ТЛС трафик. Но може да се използва един http тунел който да капсулира трафика и го прави все едно от браузър, само трябва и един прокси сървър от другата страна. Само ви трябва да ви е линукс 😛

Коментар