15 компании в надпревара за цифрови ТВ мрежи




Петнадесет компании са заявили намерения за участие в процедурите за издаване на разрешения за осъществяване на електронни съобщения чрез национални цифрови телевизионни мрежи, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

В петък изтече определеният краен срок за подаване на заявление в КРС. Под внимание ще бъдат взети и заявления, които постъпят в комисията по пощата и носят клеймо от дата до 3 април, уточниха от КРС.

Девет са кандидатите за участие и в двете процедури, съответно за първи и втори етап, четири – за участие само в първия етап, а две – за участие само във втория етап на процеса.

Намерения са заявили компаниите Алкател-Лусен България ЕООД, Интерактивни технологии АД, Тесла-България ЕООД, Булсатком АД, Ханну-про, България бродкастинг, ORS-Австрия, Plisch-Германия, Spinner Austria Gmbh, Остерайхише рундункзендер, Техно България ООД, ДТТ Технолоджи инвестмънтс ГМБХ, Алпине-енерджи остарай, БТК АД и Прайм хаус ООД.  

КРС ще проведе две конкурсни процедури за издаване на разрешения. За първия етап се предвижда издаване на едно разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез две цифрови телевизионни мрежи, а за втория – за три цифрови телевизионни мрежи.

Тъй като броят на кандидатите е по-голям от броя на разрешителните, които ще бъдат издадени в двете фази на процеса, предстои КРС да вземе решение за обявяване на конкурсни процедури. Съгласно ЗЕС, конкурсните процедури следва да се открият едновременно.

В бъдещите конкурси могат да участват и компании, които не са заявили изрично намеренията си пред КРС.

Коментар