Зов към ЕС: Решете патентните проблеми, спират иновациите

Оказва се, че лицензите за ключови патенти са достъпни само за определени компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Голяма група компании, включително Apple, Cisco, Daimler, BMW, Ford, Dell, Lenovo и десетки други производители, изпрати писмо до Европейската комисия, с което настоява да се коригира ситуацията с патентите.

Документът твърди, че злоупотребите в тази област възпрепятстват развитието на самоуправляващи се превозни средства и други устройства от категорията „интернет на нещата” (IoT), съобщи WCCFTech.

Според авторите на обжалването, на тях им е отказван справедлив достъп до лицензите за ключови патенти, които формират основата за комуникациите между IoT устройствата. Това подкопава конкурентоспособността на важни индустрии и пречи за технологичните иновации в Европа.

Практиката на някои собственици на ключови патенти да издават лицензи само на определени компании не позволява на останалите играчи в IoT сферата и свързаните с нея индустрии да планират инвестиции в изследвания и разработки, се казва в писмото.

Тази практика възпира иновациите и навлизането на компаниите на нови пазари. В резултат на това европейските предприятия и потребители трябва да плащат повече, отколкото биха направили на по-конкурентен пазар, подчертават авторите на документа.

Вносителите на жалбата твърдят, че са инвестирали общо над 45 милиарда евро в изследвания и разработки и заедно притежават над 200 000 патента и заявки за патенти. Те обаче са принудени да плащат огромни авторски възнаграждения за използване на основни патенти, свързани с комуникационни системи, навигация и самостоятелно управление на превозни средства.

Въпреки че името на Nokia не е споменато в документа, може да се предположи, че под „някои притежатели на патенти” се има предвид именно тази компания. Преди време Daimler, Bury Technologies, Continental, Valeo и Gemalto се оплакаха в ЕС, че Nokia изисква твърде високи възнаграждения, след което финландският телеком производител отказа изобщо да им предоставя лицензи.

Коментар