Готови или не, времето на IPv6 наближава

Експерти от индустрията очакват ресурсите на адресното пространство на IPv4 да се изчерпят напълно до 2012 г. Японската интернет фирма Intec NetCore е написала уеб приложение, което показва брояч на оставащите IPv4 адреси. При брой под 500 милиона, NetCore изчислява, че до денят Х остават още 788 дни.
Най-критично е положението в Азия. В някои мрежи там вече се работи на шест и седем слоя на NAT. Тези мрежи ще свършат адресите напълно до 12-18 месеца. На запад нещата не изглеждат толкова спешни, въпреки че увеличената употреба на смартфони създава допълнително търсене на адреси.
Google неспирно хвали ползите и лесното преминаване към IPv6, следващото поколение интернет протокол, но като цяло ИТ светът остава твърде незаинтересован от технологията.
IPv6 се възприема бавно, независимо от прогнозите за изчерпване на IPv4 адресите в близките две години. Увеличаването на броя на IP адресите чрез IPv6 ще разчисти пътя за новото поколение на технологии като VoIP, видео конференции, мобилни приложения, “умни” домашни уреди и други приложения.
Google отново е начело
Предимствата на IPv6  като че ли се разбират най-добре от Google, която е сред най-силните поддръжници на новото поколение технология за интернет. Екип от нейни инженери работеше по проект за преминаване към IPv6 в продължение на 18 месеца (от юли 2007 г. до януари 2009 г.) на непълно работно време. Благодарение на усилията на екипа, голяма част от приложенията и услугите на гигантската търсачка от януари вече поддържат Ipv6. През миналия месец към тях се присъедини и Google Maps.
Пускането в експлоатация на една пилотна IPv6 мрежа не е било нито много скъпо, нито особено трудно, според мрежовия инженер от Google Лоренци Колити. Той съветва организациите да разгръщат мрежите от ново поколение на етапи. Преходът към IPv6 намалява разходите за инфраструктура и поддръжка, свързани с модернизацията на парче на съществуващите IPv4 системи.

Кокошката или яйцето

IPv6 представлява един класически пример на проблема "кокошката или яйцето". Ползите за всеки мрежов оператор, производител на хардуер, доставчик на приложения и съдържание или интернет потребител, възприел IPv6, са ограничени, ако няма критична маса от потребители. В резултат на това, възприемането се бави. Независимо от ентусиазма (поне от страна на Google), нeголемите организации, които са преминали към новата технология, се броят на пръсти.
Какви са нагласите
Проучването на интернет обществото (ISOC), направено с 90 участници – доставчици на интернет услуги, предприятия и производители на мрежово оборудване, откри, че повечето смятат не виждат “силни бизнес фактори за преход към IPv6".
Ако след две години се изчерпат IPv4 адресите, те просто ще увеличат използването на технологията за многократна употреба на адреси NAT. Въпреки че тази технология работи добре за интернет приложения клиент-сървър, тя не е подходяща за внедряване на приложения и услуги, където всяко устройство се нуждае от уникален IP адрес.
Някои смятат, че ще могат да преработят мрежите си чрез преномериране. Само двама от участниците в проучването са предположили, че биха използвали IPv6, за да решат проблема с изчерпването на интернет адресите.

Много от тях очакват IPv4 и IPv6 мрежите да съществуват паралелно в продължение на няколко години. Най-голямата трудност на прехода изглежда е да се преработят приложенията за IPv4 за работа на IPv6 мрежи, а не проблемите с пускането на IPv6 мрежи.

Поддръжка за новия протокол се добавя постепенно в операционни системи и мрежов хардуер. Cisco, например, добави IPv6 поддръжка в Cisco IOS и мрежово оборудване през 2001 г. Apple Mac OS X поддържа IPv6 от 2006 г., а при Windows това се случи с появата на Vista.

Коментар