AMD обсебва капацитета за 7-нм производство на TSMC

AMD поръчва все повече чипове на тайванския производител TSMC
(снимка: TSMC)

AMD се очертава като най-големият клиент на тайванския производител на чипове TSMC за 7-нанометрови продукти през втората половина на 2020 г., включително за двете технологии за литография – DUV и EUV, според публикация в TechPowerUp.

За това ще допринесат два фактора: значителното увеличение на поръчките на AMD и пускането на едночиповата система Apple A14. Последната ще се произвежда по 5-нанометрова технология, така че TSMC ще може да отдели повече капацитет за поръчки на AMD за 7-нм продукти.

В момента TSMC произвежда по 7-нанометрова DUV технология чиплетите AMD Zen 2 и графичните процесори AMD Navi 10 и Navi 14. Същата технология ще бъде използвана и за чиповете APU Renoir. Вариантът за EUV литография ще се прилага за чиплети Zen 3 и графични процесори Navi 2#.

Основни клиенти на TSMC за 7-нм производство сега са Apple, HiSilicon, Qualcomm, AMD и MediaTek. Очаква се през първата половина на 2020 г. месечният обем на 7-нм производство да нарасне до 110 000 пластини. През втората половина на годината обемите ще се увеличат до 140 000 пластини на месец.

Според източници от индустрията, AMD е резервирала за своите продукти целия разширен капацитет за 7-нм производство на TSMC. Твърди се, че чипмейкъри като Qualcomm и Nvidia ще преминат към 7-нм EUV литография на Samsung.

Коментар