Директива на ЕС наложи следене в интернет

От тази седмица е в сила нова директива на Европейския съюз, която задължава интернет доставчиците да събират и пазят в продължение на една година информация за активността на потребителите.

На контрол подлежат електронните писма и разговорите през мрежите за IP телефония. Провайдерите няма да записват самото съдържание на писмата и разговорите, а само ще регистрират връзките между отделните лица, уточни BBC News.

Властите ще имат право да получават достъп до конфиденциалната информация за потребители след съдебно решение. Очаква се подобна мярка да улесни издирването и разследването на престъпници, които комуникарат през интернет.

Директивата на ЕС среща сериозна съпротива от цели държави, като основната критика е, че тя нарушава правата на личността. Швеция засега ще игнорира директивата, а в Германия с нея ще се заеме съдът.

Други страни от Общността пък оценяват позитивно директивата в аспекта на сигурността. Сред тях е Великобритания, която се е съгласила да изплати допълнителните разходи на интернет доставчиците, свързани със съхранение на данни за потребителите.

Коментар