Apple бронира още по-здраво iPhone




Apple официално забрани "отключване" на iPhone за използване с външни приложения.

Ново лицензно споразумение за разработчици (iPhone Developer Program License Agreement) съдържа конкретни ограничения, целящи да възпрепятстват отключване на устройството с цел инсталиране на странични приложения (jailbreak), съобщи Ars Technica.

В предишното споразумение Apple забраняваше създаване на приложения, които засягат неприкосновеността на личните данни, способстват престъпления или нарушават права върху интелектуална собственост.

Новата версия на документа съдържа отделна забрана за jailbreak, дори когато приложенията са написани от разработчика, с който Apple сключва споразумението.

Освен това Apple забранява на разработчиците да помагат на трети лица в осъществяване на jailbreak на iPhone, вкл. да работят по проекти като QuickPwn и PwnageTool.

В допълнение, лицензното споразумение забранява използване на софтуерните средства iPhone SDK за създаване на приложения, разпространявани по начин, различен от Ad Hoc и по канали извън онлайн магазина App Store. Тази мярка е насочена срещу разработчици, които разпространяват продуктите си по неофициални за Apple онлайн канали, тъй като са недоволни от AppStore или не са допуснати да качват там свои приложения.

Коментар