Intel увеличи дела си при процесорите




През всяко тримесечие на миналата година Intel е увеличавал пазарния си дял при микропроцесорите, твърди нов анализ на компанията iSuppli.

Основен фактор за нарастващата преднина на лидера са процесорите Atom, използвани масово в нетбуците.

Към края на годината делът на Intel по приходи възлиза на 81,8% от целия обем на пазара, което е 1,6% повече спрямо 2007-а.

Същевременно пазарът на нетбуци е експлодирал, бележейки ръст от 2000%. През настоящата година се очаква увеличение с 68,5%.

Макар и Atom да се явява основен процесор за нетбуци, приходите на Intel от продажби в този сегмент са малки, в сравнение с тези при сървърите, настолните РС и лаптопите, посочва iSuppli.

Основният конкурент AMD е отстъпил 1,2% дял през 2008 година. За третото тримесечие компанията отчита ръст, който обаче е бил последван от спад през четвъртото.

Останалите производители на процесори бележат общо спад от 0,5% за миналата година. Анализаторите прогнозират, че през 2009 година AMD ще увеличи пазарния си дял, след като компанията започна доставки на процесори от ново поколение, изпълнени по 45-нанометрова технология.

Коментар