Хай-тек секторът на Израел привлича все повече инвестиции

Високотехнологичните частни компании в Израел привлякоха $8,3 млрд през 2019 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Израелските частни високотехнологични компании са привлекли 8,3 милиарда долара през 2019 г., което е с 30% повече спрямо предходната година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местния център за изследвания на рисковия капитал и адвокатската кантора ZAG.

Общият обем на инвестициите в хай-тек индустрията на страната за периода 2010-2019  г. възлиза на 39,1 милиарда долара. Става въпрос за вложение само за компании, опериращи в сферата на високите технологии.

2019-та е рекордна година, която бележи десетилетие на последователни увеличения на капитала, инвестиран в израелската високотехнологична индустрия, отбелязва Шмулик Цисман, управляващ партньор в ZAG. По неговите думи, този ​​растеж се дължи отчасти на чуждестранния капитал, инвестиран в израелската високотехнологична индустрия.

Само през последното тримесечие високотехнологичните компании са привлекли 2,3 милиарда долара, което е най-високото ниво от 2012 г. насам. Интересното е, че броят на транзакциите е намалял.

Очаква се растежът тази година да продължи, а най-атрактивни за инвеститорите да бъдат компании, свързани с разработки в областта на изкуствения интелект и киберсигурността.

Коментар