Как да изберем най-подходящия нетбук

Нетбук компютърът съществува сравнително отскоро, но вече се намести трайно в ежедневието.
Съвременните пълноценни нетбуци привличат вниманието на потребителите, които искат нещо по-мощно и удобно за ползване, отколкото смартфона, но по-компактно и леко от традиционния лаптоп. Те са лесно преносими, евтини и могат да функционират и като втори настолен компютър.
В последните една-две години всички големи фирми предложиха на пазара свои модели нетбук компютри. Потребителят трябва да разгледа множество опции, преди да вземе информирано решение.
Размер на екрана
Обикновено се започва от тук, тъй като размерът на екрана определя и големината на клавиатурата, както и на цялото устройство. Повечето производители на нетбуци разделят продуктовите си линии според размера на екрана. В момента като най-практичен избор се налага дисплеят с диагонал на екрана 10 инча. Производителите експериментират с по-малки екрани – 7 и 9 инча, но те са твърде малки, за да бъдат удобни.
10-инчовият екран позволява относително добрата резолюция от 1024 на 600 пиксела.
Клавиатура и тракпад
На тези устройства трябва да се обърне особено внимание. Не само, защото те се използват непрекъснато и трябва да бъдат здрави и удобни, но и поради факта, че изискванията за компактност и цена карат производителите да проявяват скъперничество точно в тези области. Не е рядкост да се видят клавиатури с пластмасови бутони, които щракат силно при натискане или пък са много по-малки от нормалните. Търсете клавиатури с големина 92% от нормалната. По-малките размери означават малки и твърде близко разположени, за да са удобни за писане, клавиши.
Операционна система
Двете основни опции са Windows XP и Linux. Windows XP предлага съвместимост с приложения, с които вече сте свикнали, разбира се добре с периферните устройства и работи също като настолен РС, но изисква повече системни ресурси и не е комплектована с офис пакет или друг полезен софтуер.
Машините с Linux са по-евтини и идват със зареден безплатен софтуер с отворен код. Не обаче изискват допълнителни настройки за някои външни устройства (в зависимост от това коя дистрибуция на Linux е инсталирана).
Процесор, памет и твърд диск
Процесорът Atom на Intel направи революция в дизайна на нетбука. Сега почти всички нетбуци работят с Atom N270, а моделът Eee PC 1000HE се отличава с новото поколение N280.
Машина с Windows XP изисква поне 1GB RAM и 100GB диск. Не се задоволявайте с 512MB RAM, освен ако не сте избрали операционна система Linux.
Портове и възможности за разширяване
Има модели, които предлагат до три USB порта, VGA изход и Ethernet жак. Това е повече, отколкото три пъти по-скъпия MacBook Air на Apple.
Конфигурацията на портовете е различна за различните модели. Проверете внимателно какво ви е необходимо, за да присъедините към машината всички периферни устройства, с които работите.
Наличието на Wi-Fi е абсолютно задължително. Необходима ви е съвместимост поне с 802.11b/g, макар че 802.11n е един плюс, който за много домашни и бизнес потребители се превръща в стандарт.
Някои модели идват с вградена уеб камера, други имат дори Bluetooth, срещат се и такива с четци на карти за прехвърляне на снимки от фотоапарати.
Ако прекарвате деня далеч от електрически контакти, търсете батерии с шест клетки и удължен живот. Някои нетбуци спират да работят след два или три часа поради недостатъчен капацитет на батерията. Има и такива, които ще издържат цял работен ден.

Коментар