Apple се стреми към затворено производство с рециклиране

Роботът Daisy извлича компоненти с ценни материали от iPhone
(снимка: Apple)

Apple се опитва да промени начина, по който обработва старата електроника, използвайки специална роботизирана линия. Машината извлича материали от употребявани устройства за по-късното им използване при създаване на нови продукти, предаде Ройтерс.

Базираната в Калифорния компания твърди, че роботизираната линия за стара електроника, наречена Daisy, която вече работи в Тексас, е част от плана на Apple да се превърне в производител със затворени вериги, независим от минната индустрия. Много амбициозна цел, която според някои анализатори е непостижима.

Източници от минната индустрия са уверени, че с глобалното търсене на електроника и електрически превозни средства, обемът на консумираните минерали ще продължи да нараства и необходимостта от добив и нови естествени материали няма да изчезне.

Daisy може да разглобява до 200 айфона за един час
(снимка: Apple)

Що се отнася до роботизираната линия Daisy, тя се използва за рециклиране и извличане на различни метали от стари iPhone устройства – литий, алуминий, кобалт и др. По време на нормална работа конвейерът може да разглобява до 200 айфона на час. Според представители на компанията, iPhone е първият продукт, който се рециклира с помощта на роботизираната линия Daisy, поради голямата си популярност.

Apple вече използва рециклирани метални сплави в някои от своите продукти и планира да разшири този списък в бъдеще. Освен това производителят на iPhone не изключва възможността да сподели технологията за изграждане на конвейери за автоматично разглобяване на употребявана електроника с други компании, включително от автомобилната индустрия.

Коментар