Нова сензорна технология работи на всяка повърхност

Усъвършенстваните сензори на Sensel „знаят” намеренията на потребителя
(снимка: Sensel)

Иновативна технология превръща всяка повърхност в сензорна. Разработката на Sensel, показана на изложението CES 2020 в Лас Вегас, ще позволи на производителите на смартфони да поставят виртуални бутони почти навсякъде в устройството.

Технологията използва тънък филм, върху който могат да се поберат около 25 сензора. Комбинацията на такъв филм с извитата част на дисплеите на смартфоните позволява поставяне на виртуални бутони по краищата на корпуса.

Сензорите са силно чувствителни. Те могат да различават нива на натиск от по-малко от 1 грам до повече от 5 килограма във всяка от 10-те точки на контакт. Високото ниво на точност на разпознаване позволява да се определят много типове поведение.

Sensel твърди, че нейните сензори „знаят” намеренията на потребителя. С други думи, измервайки натиска, те могат да определят кога човек просто държи устройството в ръка и кога целенасочено натиска определен бутон.

Освен това сензорите могат да определят типа захват, като по този начин позволяват на елементи от рода на бутон за захранване и контрол на силата на звука да се преместват от едната страна в другата, за да съответстват на позицията на устройството.

Сензорите на Sensel са способни да определят много типове поведение
(снимка: Sensel)

Възможността за измерване на силата на натиска позволява на сензора да реагира различно в зависимост от това каква сила е приложена. В демонстрацията Sensel показа възможностите на сензорния бутон за управление на камерата на смартфона – той разпознава половин натискане за фокусиране, пълно натискане за снимане, натискане и задържане за серия снимки.

Технологията може да намери приложение не само в смартфоните. Разработчиците демонстрираха работата на сензорите върху дървени и кожени повърхности. Sensel се надява, че технологията ще позволи създаване на нови интерфейси, които могат да бъдат вградени в дървени или кожени предмети, като например волан на кола, маса и т.н.

Коментар