CES 2020: По-бързият Wi-Fi 6 вече е факт

По-бързият Wi-Fi идва в лаптопи и рутери, готови да плъзнат по пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

През последното десетилетие домовете ни се напълниха с устройства – малки и големи – които са свързани с Wi-Fi мрежата. Всяко от тях изисква известно време и честотна лента от домашния рутер и това все повече се превръща в проблем – колкото повече устройства има, толкова повече „изтънява” капацитетът на рутера. Добрата новина е, че дългоочакваната нова спецификация Wi-Fi 6 е вече факт.

Wi-Fi 6 има за задача да направи преноса на данни по-ефективен, за да ни предложи по-високи скорости, а тазгодишното издание на CES показа, че новият Wi-Fi стандарт най-накрая е вече реалност, не само обещание. Wi-Fi 6 рутери и крайни устройства дефилираха навред из изложението в Лас Вегас. Който планира подмяната на старата техника с нова, следва да има предвид, че вече много модели поддържат Wi-Fi 6 – маршрутизатори, лаптопи, смартфони и др.

Най-големият скок напред за Wi-Fi 6 е фактът, че Wi-Fi „слиза” надолу в по-достъпните модели рутери, т.е. в по-бюджетните. Това е съществено, защото всички останали видове устройства с безжична мрежа няма как да се възползват от по-бързата безжична връзка, ако Wi-Fi 6 е само „екстра” в скъпите рутери, сиреч – ако е рядкост.

От друга страна, Wi-Fi 6 най-накрая навлиза и в джаджите, които купуваме и използваме. Естествено, първите модели са факт отдавна – iPhone 11 и 11 Pro включват Wi-Fi 6 и вече са продадени в милиони бройки от пускането им през септември досега.

Но CES 2020 показа, че поддръжката на Wi-Fi 6 се превръща в норма за устройствата от всички видове и ниши. Много производители обявиха нови лаптопи с Wi-Fi 6, което значи, че скоро пазарът ще бъде доминиран от по-бързата мрежова връзка.

Важно е да се знае, че Wi-Fi 6 обещава увеличение на скоростта до 9,6 Gbps в сравнение с теоретичния максимум от 3,5 Gbps на Wi-Fi 5. Но тази допълнителна честотна лента е по-скоро замислена да позволи на маршрутизаторите да разпрострат интернет покритието върху множеството устройства в дома, а не да доставя пикови „изблици” на свръх-скорост за едно конкретно устройство.

Предимствата на Wi-Fi 6 наистина ще се видят тепърва, с течение на времето, тъй като все повече устройства ще поддържат стандарта и неговата ефективност на предаване на данни ще ни помогне по-успешно да свържем повече джаджи в мрежата, без това да е с цената на компромис със скоростта. След тазгодишното изложение Wi-Fi 6 предстои да бъде вграден във всяко ново устройство, така че естествено да попадне в джобовете и домовете на хората.

Преди да отпразнуваме „идването” на Wi-Fi 6 все пак трябва да сме наясно, че пълният му блясък ще стане факт едва тогава, когато и рутерите, и всички свързани към тях устройства мигрират към Wi-Fi 6, тоест когато поддръжката е двустранна и всеобхватна.

Междувременно специалистите очакват появата на хибридни устройства с Wi-Fi 6E – нещо, което би разширило допълнително скоростите и капацитета на Wi-Fi. В момента повечето Wi-Fi рутери работят на две „нива” – две честотни ленти, в които излъчват сигнали. В някои страни по света обаче може да бъде отворена и трета честотна лента за локалните безжични мрежи, така че Wi-Fi 6E ще се възползва от нея.

Също така се очаква да започнем да виждаме „сдвояване” на Wi-Fi 6 с новия стандарт за клетъчните мрежи 5G. Това, разбира се, е в по-далечна перспектива и ще зависи от въпроса доколко 5G ще се яви жизнеспособно решение за домашния интернет. Засега изглежда, че по-скоро новата технология първо ще обслужва индустриални приложения и едва на по-късен етап ще навлезе като решение за домашен интернет.

Коментар