Wi-Fi HaLow: следващата граница в IoT свързаността

Wi-Fi HaLow предлага по-широко покритие, което променя играта при разработване на IoT 
(снимка: CC0 Public Domain)

С напредване на комуникационните технологии, светлината на прожекторите се измества отвъд Wi-Fi 6 и 7 към нов протокол, разработен от Wi-Fi Alliance и наречен Wi-Fi HaLow. Насочена към нарастващите нужди на интернет на нещата (IoT), тази иновация е готова да революционизира сектори като селското стопанство, интелигентните градове и индустрията.

NTT East, водеща японска телекомуникационна фирма, наскоро нашумя с мисията си да разшири търговската употреба на Wi-Fi HaLow. За това амбициозно начинание компанията разчита на стабилния опит в информационните и комуникационните технологии на Тайван, отбелязва Digitimes в публикация за новия безжичен стандарт.

Нориказу Ватанабе, генерален мениджър на NTT East, подчертава агресивното навлизане на компанията в безжичните услуги, обхващащи не само Wi-Fi, но също така 5G и широкообхватна мрежа с ниска мощност (LPWAN). Чрез интегриране на безжични технологии, NTT East цели да въведе приложения, включващи роботи, носими устройства и сензори. Този тласък е особено важен, тъй като Япония се бори с проблема на застаряващото население, което налага внедряване на IoT, AI и роботизирани решения.

NTT East също си сътрудничи с местните правителства, внедрявайки безжични базови станции и решения, които обхващат технологии като оптични линии, LAN и 5G. Източници от индустрията съобщават за скок в запитванията за подобни решения, с близо 200 случая през последните три години и 16-кратно увеличение на поръчките.

Безжичните решения от Япония могат да бъдат оприличени на 5G частните мрежови услуги на Тайван, въпреки че фокусът на острова е предимно върху вътрешни, малки настройки, докато Япония се насочва към открити външни среди.

Wi-Fi HaLow запълва празнините в настоящите Wi-Fi стандарти, предлагайки превъзходно проникване на сигнала и висока скорост (снимка: Wi-Fi Alliance)

Японските фирми се фокусират върху Wi-Fi HaLow или 802.11ah. Пуснат през 2022 г. в Япония, Wi-Fi HaLow се отличава от Wi-Fi с дълги разстояния и видео предаване за IoT. В сравнение с Wi-Fi 6, който изразходва повечко енергия и изисква често зареждане за IoT устройствата, Wi-Fi HaLow предлага по-широко покритие, което променя играта при разработване на IoT.

Уатанабе изтъква способността на Wi-Fi HaLow да предава сигнали на дълги разстояния и да обработва видео, което го прави адаптивен към различни правителствени нужди – от наблюдение против кражба до селскостопански мониторинг. Забележително е, че площ от 40 000 квадратни метра изисква само три базови станции за цялостен сензорен мониторинг.

Освен това, обширният обхват на сигнала на Wi-Fi HaLow го прави идеален за работа в мрежа в жилищни комплекси и високи сгради. Вече се водят разговори с предприемачи на недвижими имоти и строителни фирми за въвеждане на тези услуги.

Wi-Fi HaLow изглежда запълва празнините, оставени от настоящите Wi-Fi стандарти, предлагайки превъзходно проникване на сигнала и висока скорост. И все пак Уатанабе предупреждава, че основното предизвикателство остава ограничената наличност на терминални устройства, поддържащи Wi-Fi HaLow.

Експертите в индустрията подчертават, че успехът на всяка безжична технология зависи от стабилната екосистема от поддържащи устройства. Докато възприемането на Wi-Fi HaLow нараства, на стандарта все още му липсва широко разпространена терминална поддръжка.

Развитието на Wi-Fi HaLow е в ключов момент, като надеждите се възлагат на засилено сътрудничество, особено с тайванските технологични гиганти. Силата на Тайван в чиповете и терминалните продукти е от решаващо значение за укрепване на екосистемата Wi-Fi HaLow.

Тайванските оператори на 5G частни мрежи отбелязват, че Wi-Fi HaLow все още не е интегриран в техните решения. Въпреки това те признават неговия потенциал, особено по отношение на енергийна ефективност, цена и поддръжка на терминални устройства, и планират да следят отблизо развитието му.

Междувременно тайванският доставчик на IoT решения AsiaRF вече комерсиализира оборудване с вградени Wi-Fi HaLow чипове, обещавайки значително предимство спрямо предишните IoT връзки с пробиви в обхвата на предаване и енергийната ефективност.

Коментар