Самозалепващите фотоволтаици не се предават

Традиционните покривни фотоволтаични панели могат скоро да бъдат изместени от по-леки, гъвкави и самозалепващи се слънчеви модули (снимка: CC0 Public Domain)

Идеята за самозалепващи фотоволтаици на покрива гостува на почти всеки форум или изложение, свързани с възобновяема енергия, вече повече от 12 години. Тя е в обращение постоянно и в научните среди. И макар че за толкова време концепцията не успя да набере скорост (а за същото време се популяризираха други прагматични идеи като например вертикалните двулицеви слънчеви панели), тя отказва да „умре“.

Самозалепващите фотоволтаици са алтернатива на класическите покривни соларни панели. Вместо да се монтират върху носеща конструкция обаче, те се залепват директно върху повърхността на покрива, подобно на лепенка лейкопласт. Така се и произвеждат – с лепкав гръб, покрит с предпазно фолио, което се обелва непосредствено преди залепването на панела върху покрива. За разлика от класическите покривни фотоволтаици, самозалепващите модели са гъвкави – те са изработени от огъващ се субстрат, върху който са „отпечатани“ соларните клетки.

Предимства на самозалепващите соларни панели

Най-голямото предимство на самозалепващите соларни панели е тяхното тегло: те са много леки. Някои от производителите, които в последните години експериментираха с подобен модел фотоволтаици, постигнаха тегло от около 2,5 килограма на квадратен метър. Това е много по-леко съоръжение от традиционните покривни соларни панели.

Липсата на носеща конструкция е друго предимство. Освен, че не натоварва покрива с тегло, това означава и, че не се налага пробиването на монтажни отвори в покрива. Окабеляването, което отвежда произведеното електричество, също не изисква пробиване на покрива – то се „спуска“ по кабелен канал, заобикалящ стрехите и навесите.

Поради факта, че са плътно прилепнали към покрива, лепящите соларни модули не страдат и от напора на ветровете.

Всичко това прави самозалепващите фотоволтаици привлекателни за собствениците на къщи – особено на по-стари къщи, при които покривите конструктивно не са способни да поемат допълнителното натоварване от традиционните покривни соларни панели.

Достъпна слънчева енергия

Амбицията на производителите на самозалепващи слънчеви панели е да направят фотоволтаиката по-достъпна. Дори и тези собственици на имоти, чиито покриви не са годни за поставяне на твърдите, правоъгълни соларни панели, могат да се сдобият с фотоволтаична инсталация.

Интересна подробност е, че сред производителите на самозалепващи соларни модули има както компании за фотоволтаика, така и фирми-производители на покривни хидроизолации и други покривни компоненти. Това, всъщност, не е чак толкова странно. Все пак лепящите соларни панели се поставят направо върху битумни „керемиди“ или дори директно върху хидроизолацията. А тази подробност означава, че всеки покрив може да се сдобие с фотоволтаик – с или без ремонти.

Производителност и куп неизвестни

Производителността на самозалепващите фотоволтаици, според официалните данни, би трябвало да може да съперничи на тази на добре познатите покривни панели. Тя варира от около 18% до 20-22%, според съобщенията на производителите.

Отвъд това обаче има редица въпроси, които не намират ясен отговор – или поне не винаги. Например, какво се случва с лепилото, когато слънцето напече и самозалепващият панел се нагрее силно? Някои от производителите посочват, че соларните „лепенки“ могат и да се отлепват с нагряване около 90 градуса Целзий. Подобна температура обаче може да бъде достигната и от нагряването под слънчевите лъчи.

Не е особено ясно и каква е дълготрайността на панелите, особено като се има предвид липсата на проветрение.

Оскъдна е и информацията как се отразяват неравностите по покрива върху работата на самозалепващия фотоволтаичен модул. Повечето производители подчертават, че панелите прилепват добре и се задържат дори върху покриви, които не са съвсем гладки. Дали обаче неравностите пораждат структурни изменения и дали това води до промяна в ефективността – е въпрос, който не се обсъжда активно.

На покрива, но не на къщата

Независимо от предимствата на гъвкавите, самозалепващи се соларни панели до момента интересът към тях не е нараснал драстично.

И все пак производители и учени продължават да работят по концепцията. Свои разработки в тази област имат, например, Университетът в Станфорд и Институтът за слънчева енергия „Фраунхофер“. През 2021 година сингапурска компания на име Maxeon Solar Technologies влезе в заглавията на специализираните медии със своите самозалепващи се „безрамкови, тънки, леки и удобни слънчеви панели с ефективност и производителност като стандартните“.

Редица други фирми също лансирана своите предложения, като най-наскоро, в началото на този месец, подобно предложение дойде от френската фирма за покриви и покривни изолации Iko. Нейната разработка е с тегло 2,5 кг. на квадратен метър и 18,3% ефективност.

И докато учени и компании се опитват да убедят собствениците на къщи да се възползват от новата технология, тя по естествен път намери място на друг вид покриви. Оказа се, че самозалепващите соларни панели се харесват и търсят от собствениците на каравани и кемпери, сгради с фасади с извивки и колони и др.

Коментар