Schneider Electric открива нова умна фабрика в Унгария

Новият завод на Schneider Electric в Унгария е най-голямото предприятие за инженеринг по поръчка в Европа (снимка: Schneider Electric)

Френският производител Schneider Electric откри нова умна фабрика в Дунавече, Унгария. Тя заема площ от 28 000 кв. м и в нея ще работят до 500 служители. Компанията за енергийно управление и автоматизация оперира подобно съоръжение в Пловдив.

Заводът в Дунавече ще увеличи производствения капацитет на Schneider Electric за инженерингови решения, произведени по поръчка и в съответствие със спецификациите на клиентите на европейските пазари, като 90% от продукцията ще бъде експортирана в цяла Европа.

Тази нова инвестиция в производствен капацитет ще отговори на повишеното търсене на решения за електрификация и цифровизация на Стария континент. Засиленото търсене произтича от прехода в енергетиката – електроразпределителните предприятия се нуждаят от решения с по-голяма устойчивост и гъвкавост на мрежите си, а центровете за данни, облачните услуги и доставчиците на услуги преживяват бум, вследствие на цифровизацията и новите технологии.

Новият завод е 36-ата умна фабрика на Schneider Electric и най-голямото предприятие за инженеринг по поръчка в Европа, с което общият брой на този тип фабрики на континента достига 22.

Предприятието ще функционира като основна фабрика в Европа за новата комутационна апаратура за средно напрежение на Schneider Electric без SF6 – RM AirSeT. Това нововъведение значително увеличава устойчивостта на разпределителната уредба за средно напрежение – технология от ключово значение за декарбонизираните енергийни системи, на които се осланя енергийният преход.

Технологията е в съответствие с  новите строги разпоредби за F-газовете в Европа, които засягат всички потребители на разпределителни устройства за средно напрежение – от мрежите до инфраструктурата.

Югоизточна Европа е стратегически важен регион за Schneider Electric както поради нарастващата нужда от модернизация на енергийната инфраструктура и внедряване на интелигентни решения за управление на енергията, така и поради наличието на висококвалифицирани специалисти и експерти. В началото на март компанията започна изграждане на своята втора фабрика в България с инвестиция в размер на 107 млн. лв.

Коментар