Азия развива ускорено технологиите за 3D печат

Snapmaker 2.0 e 3-в-1 система, която комбинира 3D печат, лазерно гравиране и CNC рязане
(снимка: Snapmaker / Kickstаrter)

Очакваше се 3D печатът да влезе във всеки дом, но масовото внедряване на технологията не се състоя. Това обаче не означава, че индустрията стои на едно място. На CES 2020 в Лас Вегас разработчици от Aзия показаха нови професионални и индустриални решения.

Като световен лидер в производството, Китай все по-често използва 3D принтери в различни области и се очаква индустрията да се развива бързо в близко бъдеще. Компанията Snapmaker, например, която наскоро привлече 8 милиона долара чрез платформата Kickstarter, демонстрира 3-в-1 система Snapmaker 2.0, която комбинира 3D печат, лазерно гравиране и CNC рязане в една машина.

Друг разработчик, тайванската XYZprinting, представи 3D настолен принтер с интегриран мастиленоструен принтер и технология за послойно нанасяне (FDM). Корейската компания Lincsolution пък си партнира с местните козметични марки за създаване на 3D-принтиращи маски за кожата, адаптирани за различни типове лица.

3D принтирането навлиза в производството на малки продукти по поръчка
(снимка: Snapmaker / Kickstаrter)

Благодарение на подобрената точност, по-големите размери на печат, поддръжката на цвят и използването на метални материали, приложението на 3D принтерите постепенно се разширява към производството на малки продукти по поръчка.

Тези решения могат да се прилагат в области като медицинска помощ, образование и автомобилна индустрия. Очаква се през следващото десетилетие бизнесът наистина да възприеме широко висококачествените и бързи технологии за 3D печат.

Коментар