ЕС може да принуди Apple да добави USB Type-C в iPhone

Смартфоните на Apple се зареждат в момента през Lightning интерфейс
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от десетилетие представители на Европейската комисия настояват за стандартизация на интерфейсите за зареждане на мобилни устройства. Изглежда, че скоро може да има окончателно решение по този въпрос.

Някои членове на Европейския парламент призоваха Комисията да предприеме регулаторни мерки, които задължават всички доставчици на смартфони да приемат единен метод за зареждане, съобщи Gizmochina.

Европейският комисар по енергетиката Марос Сефкович обяви, че Комисията планира да разгледа „законодателния подход” за решаване на проблема. Очаква се гласуване по този въпрос на едно от следващите заседания.

Ако европейските законодатели наложат стандартизацията, Apple ще бъде принудена да използва интерфейс USB Type-C за зареждане на iPhone смартфоните, продавани в ЕС, за сметка на Lightning.

Въпреки че не всички производители са възприели единен метод на зареждане, броят на интерфейсите, използвани в съвременните смартфони, намаля от няколко десетки на три. Това са USB Type-C, micro-USB и Apple Lightning.

Желанието да се стандартизират интерфейсите за зареждане на мобилните джаджи се обяснява не само с желанието да се улесни животът на обикновените потребители. Европейският парламент смята, че наличието на различни стандарти води до генериране на „електронен боклук”.

Намерението на европейските законодатели да задължат производителите на смартфони да приемат единен метод на зареждане все още не е коментирано от представители на Apple.

Коментари по темата: „ЕС може да принуди Apple да добави USB Type-C в iPhone”

добавете коментар...

  1. гоко

    абе така е, ама новото ти смрадфон като има функция за зарежда QC4, 5,6,7,8 да речен, а старото ти зарядно е още от 1те андроиди които се зареждат само с 5V на 1аНпер ко прайм?
    хвърляш старото щот никой няма да го купи и даваш една хубава пара за новия вид зарядно :)) щот си гласувал да не ти дават с телефона такова! в случая може от КАБЕЛ-а да спеставят като него си осигуряваме ние потребителите !

  2. някой

    трябва зарядното да се продава отделно от телефона иначе намаляването на боклука няма да се случи. ако си смениш телефона имаш зарядно от стария…

Коментар