ImageMagick – графичен редактор с много функции

Графичният редактор ImageMagick поддържа голям набор от полезни функции, изпълними от командния ред (снимка: ImageMagick)

Проектиран за потребители със сериозни изисквания към графичната обработка, софтуерът ImageMagick предоставя разширени опции за създаване, модификация и конвертиране на растерни изображения. Програмата поддържа над 200 графични типа файлове, вкл. PNG, TIFF, GIF, PostScript и SVG.

Всички функции могат да се изпълняват чрез командния ред. Само малка част от някои стандартни операции са достъпни от графичния интерфейс, сред които изрязване, обръщане, завъртане и др. Изображенията (оригиналните или променените версии) могат да се записват с различни файлови разширения.

С помощта на инструментите от командния ред можете да генерирате анимирани GIF файлове от няколко снимки, да рисувате фигури или да въвеждате текст в картинките, да работите със снимки с много големи размери, да редуцирате цветовете и т.н.

Освен това е възможно да направите части от картината прозрачни, да обвивате снимките с рамки и да управлявате точно цветовете с помощта на профили. Изображенията могат да се припокриват едни с други с помощта на инструмента „composite”.

ImageMagick се развива като проект с отворен код. Програмата има минимално въздействие върху производителността на компютъра. Тя изпълнява задачите бързо и успешно, без да генерира грешки. Преносимата версия не се нуждае от инсталиране и може да се пуска направо от USB флашка на всеки компютър.

Като се има предвид всеобхватният набор от полезни функции, ImageMagick ще отговори на изискванията на много потребители, търсещи усъвършенствани техники за редактиране на графики, достъпни чрез конзолния интерфейс. Тази програма не е препоръчителна за аматьори, които очакват работа в графична среда и по-интуитивни функции.

Даунлоуд: ImageMagick

Коментар