Visa купува финтех разработчик за $5,3 милиарда

Партньорството на Visa с Plaid ще постави компанията в центъра на финтех света
(снимка: Visa)

Visa придобива финтех стартъпа Plaid за сумата от 5,3 милиарда долара, съобщиха от картовия оператор. Очаква се сделката да бъде финализирана в рамките на три до шест месеца след получаване на одобрение от регулаторите.

Plaid разработва софтуер, който позволява на потребителите „сигурно да свържат своите банкови сметки с мобилни приложения”, за да управляват финансите си. Придобиването отразява развитието на Visa от свързване на продавачи с клиенти до свързване на потребители с цифрови финансови услуги.

Партньорството на Visa с Plaid ще постави компанията в центъра на финтех света, казва изпълнителният директор и председател на борда Ал Кели. Visa е уверена, че сделката ще й помогне да премине на ново ниво на сигурност при обмен на клиентски данни, както и да засили отношенията си с големите банки, които не са заинтересовани да споделят клиентски данни от съображения за сигурност.

Visa ще финансира покупката на Plaid със собствени средства и заеми. Очаква се придобиването да ускори ръста на нетните приходи на компанията с 1% до 2021 г. По план, сделката трябва да приключи в рамките на три до шест месеца след одобрение от регулаторите.

Коментар