Microsoft кани университетски екипи в AI конкурс

Образованието се трансформира чрез интелигентни системи и решения
(снимка: Microsoft)

Отбори от България могат да се състезават за участие в международния обучителен лагер „AI Bootcamp” в Будапеща, съобщиха от Microsoft. Компанията набира участници за конкурса „The next AI Guardians” през 2020 г.

България e в списъка на страните, в които се предлага възможност на местни преподаватели от университетите, научни изследователи и техни студенти да покажат как чрез изкуствен интелект (AI) може да се подобри образованието. Желаещите могат да се включат, като кандидатстват до 25 януари на страницата на The next AI Guardians.

Конкурсът е отворен за участие в над 25 държави, сред които и България. Поканени са да се включат екипи от 1 изследовател и до 4-ма студенти, които вярват, че могат да покажат следващата голяма идея, с която ще се промени бъдещето на образованието чрез изкуствен интелект.

The next AI Guardians е възможност за всички университетски екипи да използват потенциала си и най-новите технологии. По време на състезанието всеки, който се включи, ще може да се учи и да обменя съвети с някои от водещите професионалисти в сферата на изкуствения интелект.

„Все повече училищата, университети, изследователски лаборатории и други образователни институции се трансформират и променят чрез интелигентни системи и решения, които помагат на хората да учат и постигат поставените си цели”, каза Албена Спасова, която отговаря за образователните инициативи на Microsoft в 24 държави в Централна и Източна Европа.

Ето и етапите на провеждане на конкурса.

Стъпка 1: Време е да съберете отбора си. Microsoft препоръчва да имате до 4-ма студенти и един изследовател. Ако е възможно – и университетски лектор, който да се включи, за да ги напътства. Регистрирайте се като отбор. След това качете 2-3-минутно видео за задвижвано от изкуствен интелект решение, което може да подпомогне образованието. Срок: 25 януари 2020 г.

Стъпка 2: След като бъдат обявени избраните отбори, на 31 януари 2020 г. те ще трябва да приложат идеята си на практика. През този етап всеки екип ще се възползва от технологично и бизнес менторство, подкрепено от Microsoft. Напътстван от своя ментор, всеки квалифициран отбор ще има консултации в Microsoft Teams, за да подобри концепцията си и да доведе своето демо до финала.

Стъпка 3: В периода 30 март-03 април всички квалифицирани отбори ще представят концепцията си чрез Teams. Най-добрите пет екипа ще достигнат до финала. Отборите победители ще бъдат обявени на 08 април 2020 г. от жури. Те ще бъдат поканени на „AI Bootcamp” в Будапеща.

Стъпка 4: До 26 май отборите финалисти ще трябва да усъвършенстват всеки отделен детайл от проекта си и да се научат как да представят концепцията си пред публиката – водещи експерти в сферата. Финалната церемония на „The next AI Guardians” ще се състои между 27 и 29 май в „AI Bootcamp” – Будапеща. Там ще се избере най-добрата идея с потенциал да подобри образованието на следващото поколение.

Коментар