САЩ и Китай подписаха историческа сделка

„Правим важна стъпка за бъдещетото на справедливата търговия”, заяви Доналд Тръмп
(снимка: Donald Trump / Twitter)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Китай Лиу Хе подписаха първата фаза на историческо търговско споразумение. То не слага край на 18-месечния търговски спор, но е важна стъпка към решаване на проблема, който засегна огромен брой компании от двете държави.

Споразумението се състои от 8 точки, които включват защита и осигуряване на правата на американските компании, опериращи в Китай, бърз растеж на продажбите на американски стоки и услуги в Китай и други въпроси.

Американските власти се съгласиха да намалят митото върху китайски продукти на стойност $120 млрд. на 7,5%. Останалите тарифи ще бъдат в процес на съгласуване на втория етап от търговското споразумение, съобщи Гардиън.

Предишният проект за споразумение предполагаше много промени в китайското законодателство, поради което преговорите бяха прекъснати през май 2019 г. Подписаното вчера споразумение не принуждава Китай да променя своите закони.

Голяма част от споразумението се отнася до ангажимента на Китай за закупуване на американски продукти. Азиатската страна се ангажира през следващите 2 години да придобие стоки и услуги от САЩ на стойност 200 милиарда долара.

„Днес ние правим важна стъпка в бъдещето на справедливата и взаимната търговия. Заедно поправяме грешките от миналото… В крайна сметка американците имат правителство, което ги поставя на първо място на масата за преговори”, коментира Доналд Тръмп.

Американският лидер добави също, че това търговско споразумение ще бъде най-голямото в историята. Обсъждането на втория етап от споразумение започна веднага след подписване на първата фаза.

Коментар