Три софтуерни компании имат най-обещаващи акции

Изборът на софтуерни компании за инвестиране изглежда богат
(снимка: CC0 Public Domain)

Инвеститорите трябва да бъдат по-придирчиви в работата с акции на софтуерни компании след бързия растеж на котировките им през 2019 г., казват анализаторите от Morgan Stanley. Те посочват три разработчика на софтуер, в чиито ценни книжа си струва да се инвестира: Adobe, Salesforce и Microsoft.

„Adobe има една от най-силните позиции на софтуерния пазар, тъй като компанията прави пари от постоянния преход на маркетинга към цифровия канал”, казва анализаторът на Morgan Stanley Кийт Вайс.

Според прогнозите, акциите на Adobe ще стигнат $410 за брой. В понеделник, 13 януари, те струваха $344,94, което е с 1,5% повече, в сравнение с предишната борсова сесия.

Говорейки за Salesforce, Кейт Вайс подчертава, че компанията има облачна платформа, която автоматизира и оптимизира всички етапи на работа с клиентите. Благодарение на това решение, Salesforce ще увеличава приходите си, което от своя страна ще стимулира поскъпването на ценните й книжа.

Към 13 януари т.г. акциите на Salesforce се търгуваха за $183,99, което е увеличение с 2,1% спрямо предишната сесия. Morgan Stanley вярва, че цените книжа на компанията ще поскъпнат до 216 долара.

Що се отнася до Microsoft, анализаторите от Morgan Stanley прогнозират ръст на котировките на компанията до $189. На 13 януари една акция на Microsoft струваше $162,86 (+0,9% спрямо стойността в предходната борсова сесия).

„На фона на това, че в ИТ средите разговорите се отдалечават от публичните облаци към хибридните архитектури, където компаниите се възползват от локалните ресурси и публичните облачни услуги, Microsoft се превърна в най-добрата технологична компания за дългосрочни инвестиции”, казва Кейт Вайс.

Според нея, от гледна точка на съотношението на пазарната стойност към приходите, изборът на софтуерни компании, в които е най-добре да се инвестира, „изглежда богат”. Ако обаче сравним капитализацията и свободните парични потоци, тогава акциите трябва да се избират внимателно и да се разгледат по-отблизо книжата на Adobe, Salesforce и Microsoft, добавя тя.

Bank of America вярва, че ключовите теми на световния пазар за софтуер през 2020 г. ще бъдат свързани с нарастващото разпространение на изкуствения интелект и адаптирането на компаниите след големи придобивания. Сред софтуерните компании, чиито акции може би са най-привлекателни за инвеститорите тази година, експертите посочват отново Adobe, Microsoft и Salesforce.

Коментари по темата: „Три софтуерни компании имат най-обещаващи акции”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Morgan Stanley която фалира и завлече много € от Милен Велчев и Симеон Паси.

Коментар