Изкуственият интелект се нуждае от нови правила, смята Google

Новите технологии трябва да са достъпни за всички и да се използват за добро, казва Сундар Пичай
(снимка: Google)

Системите за изкуствен интелект вече се нуждаят от нови регулаторни правила, заяви главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в интервю за Фаейненшъл Таймс .

По неговите думи, AI технологията вече е от полза, но за да продължат хората да получават от нея само положителното , изкуственият интелект „трябва да се развива отговорно”.

Сундар Пичай смята, че са необходими нови регулаторни правила с оглед на потенциалните заплахи, които носи технологията за разпознаване на лица. Въпросът обаче е как правилно да се регулира изкуственият интелект, предвид потенциала на технологията за използване в различни области.

На някои места е необходим по-строг контрол, а на други може да се даде повече свобода, допълва Пичай. Така например, безпилотните превозни средства се нуждаят от нови правила, докато в медицината могат да се оставят съществуващите регулации.

Съндар Пичай казва, че компании като Google не могат просто сами да създават нови технологии и да решават как да бъдат използвани. Важно е новите технологии да са достъпни за всички и да се използват за добро, а това изисква сътрудничество между държавите и общи стандарти по целия свят, казва мениджърът.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект се нуждае от нови правила, смята Google”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами така е, че то като едното нищо ще излезе някой генерал пред човечеството и ще каже, че ИИ “им/на армиите/е даден от галактическите висши същества и всички трябва да се проснем в захлас пред него.Значи трябва да има Кодекс,а също и да се знае кой го контролира.
    Като е ИИ да не е съвършен,нали копира човека, може и да е и лъжец и тъпанар,но пък нали се разчита на чиповете,нашето бг електронно правителство е това.

  2. Anonymous

    Правилата за не нашите хора!

    За нашите дружки , правилата не важът.

Коментар