Словесни престрелки на фронта Linux-Windows

Поддръжници на операционната система Ubuntu атакуваха Microsoft за нейни изявления по повод победата на Windows в нетбук сегмента. От компанията Canonical, дистрибутор на Ubuntu, обявиха за неверни твърденията на Редмънт, че четири пъти по-често потребителите връщат нетбуци с Linux, отколкото с Windows.
Наскоро Microsoft обяви, че на 96% от нетбуците, продадени в САЩ, е инсталирана операционна система Windows. Софтуерният гигант изнесе и данни за върнатите от купувачи нетбуци, като се позова на информация от Canonical.
Няма никакви доказателства, че компютрите с Linux се връщат по-често, контрира Джери Кар, директор по маркетинг на Canonical, пред британския IT Pro. Действително е имало високо ниво на връщане на нетбуци с Linux, тъй като много продукти не са пригодени за работа под управление на отворената ОС, но не в мащабите, за които Microsoft говори, допълва Кар.
Представителят на Canonical не е съгласен и с твърдението на Microsoft за 96% дял на Windows при нетбуците. Според Кар, тази статистика се отнася само до магазинните продажби, където Microsoft има силни позиции. По съвсем друг начин обаче стоели нещата в онлайн продажбите, където един Dell, например, продава Ubuntu на 30% от компютрите си, посочва маркетинг директорът на Canonical.
Търговските вериги рядко предлагат компютри с Linux, твърди Кар. Дори и там, където има такива продукти, неквалифицираните консултанти съветват клиентите да си купят Windows система, защото са запознати с нея.
Това е сериозен проблем. От Toshiba и HP се обърнаха към нас да намерим решение”, казва Джери Кар.
Представителят на Canonical смята, че атаката на Microsoft срещу Linux е продиктувана от скорошната поява на Windows 7. Корпорацията се опитва да разчисти пътя за своята нова ОС, за да получи приходи от продажба на лицензи, твърди Кар. Това обаче нямало да се отдаде лесно на Microsoft, при наличието на Ubuntu.
Microsoft рано празнува победата, битката тепърва започва, заявява мениджърът от Canonical. По-късно този месец се очаква да излезе версия Ubuntu Netbook Remix, предназначена за нетбуци.

Коментар