Microsoft подобрява търсенето в Windows 10

Потребителите на Windows 10 могат да очакват подобрена функция за търсене
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсачката в Windows 10 се явява в момента най-бързият начин за намиране на нужните файлове в компютъра. Въпреки това много потребители се оплакват от проблеми, а Microsoft вече разработва по-добра алтернатива.

Компанията тества ново приложение, наречено PowerLauncher, което ще замести търсенето по подразбиране в Windows 10, съобщи Windows Latest. Тази помощна програма се разработва като част от PowerToys и засега е достъпна само за вътрешни лица.

Твърди се, че PowerLauncher ще поддържа традиционната комбинация от бързи клавиши за търсене в Windows 10 (Start + S). Предполага се също, че системата ще предложи автоматично довършване на стринга за търсене, стартиране на програми в администраторски режим и други функции.

Не е ясно кога Microsoft планира да публикува PowerLauncher за Windows 10, но най-вероятно проектът ще бъде завършен през втората половина на 2020 г. Очаква се обновлението да излезе като част от актуализиран PowerToys, а не отделно.

Новото приложение ще бъде достъпно само за Windows 10 и ще работи подобно на системното приложение Spotlight в macOS. В бъдеще то може да замени не само лентата за търсене в панела със задачи, но и системната функция за търсене в Explorer.

Коментар