Оценяват за 3 минути годността на батериите от електромобили

Използваните в електромобилите батерии ще се оценяват по-бързо за препрофилиране
(снимка: WMG, University of Warwick)

Изследователи от Университета Уорик са измислили по-бърз и по-евтин начин за оценка на акумулаторите от електрически превозни средства, подлежащи на повторна употреба и препрофилиране.

Учените са разработили нова система за тестване на потенциалния живот на употребяваните батерии, в частност от електрически автомобили Nissan Leaf, за да определят дали те могат да се използват многократно.

Новият процес за оценка е много по-бърз и по-евтин от използваните в момента методи. Оценката на набор от модули за батерии може да отнеме само три минути, в сравнение с три часа при традиционните методи.

Прилагайки новия метод за оценка, японската автомобилна компания ще може да използва повторно огромен брой батерии, инсталирани в електрически превозни средства в цяла Европа.

Въпреки че употребяваните батерии не са достатъчно добри, за да отговорят на изискванията за инсталиране в електрически превозни средства, те могат да бъдат използвани за други цели – например, за съхранение на електроенергия в домове или във вятърни паркове.

Коментар