Заменят 24-пиновия конектор за захранване на РС-тата

Компютърните захранвания скоро ще се сдобият с по-компактен конектор
(снимка: CC0 Public Domain)

Персоналните компютри се променят по-бавно от смартфоните, но в последните 2-3 години се наблюдава по-силна динамика, отколкото в предишните 10 години, благодарение на Ryzen процесорите.

Въпреки това някои компоненти остават непроменени в продължение на десетилетия. Такъв е случаят с големия 24-пинов конектор, чрез който се подава захранване към дънната платка. Захранващият блок е известен дори на начинаещите потребители, когато отварят кутията, за да я почистят от прах.

24-пиновият конектор съответства на стандарта ATX, приет преди 25 години и наложен широко в персоналните компютри. Но скоро конекторът ветеран ще се пенсионира.

Intel разработва нов конектор ATX12VO, който е различен не само на външен вид, но и електрически. В момента основните компоненти на компютъра се захранват от 12V, но 24-пиновият конектор доставя също линии за 3,3V и 5V към системната платка. При ATX12VO всичко ще се промени.

Новият конектор ще има единствено 12-волтови линии, а самата дънна платка ще извършва преобразуване към други напрежения. В допълнение, конекторът ще стане 10-пинов, което ще го направи много по-компактен.

Първоначално производителите на компютри ще внедрят конектора ATX12VO, а компонентите за асемблиране ще продължат да използват стария 24-пинов конектор за известно време. Пълният преход към новия стандарт очевидно ще отнеме повече от една година.

Коментар