САЩ затягат ограниченията срещу Huawei

Бизнесът със смартфони на Huawei може да бъде засегнат от нови ограничения от страна на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос обяви предстоящо затягане на ограниченията срещу Huawei. Подготвяните мерки ще засилят контрола върху продуктите с американски произход, доставяни на компанията, съобщи Блумбърг.

„Разработват се нови правила, които ще бъдат обявени в близко бъдеще”, заяви министърът в интервю по време на Световния икономически форум в Давос. Според говорител на американското министерство на търговията, по-конкретно изявление ще бъде направено веднага щом документът е готов.

Администрацията на американския президент постави Huawei в „черния списък” през май 2019 г., позовавайки се на заплаха за националната сигурност на САЩ. В резултат на това китайският производител беше ограничен в закупуването на продукти от американски компании.

Някои доставчици от САЩ обаче намериха възможност да заобиколят ограниченията и продължиха да продават на Huawei редица важни електронни компоненти.

Уилбър Рос отбеляза, че правителството не се стреми напълно да отреже Huawei от доставки от САЩ, а се грижи само за националната сигурност. Той добави още, че санкциите срещу Huawei не са обсъждани по време на преговори за търговско споразумение с Китай, първата фаза от което наскоро беше подписана между Вашингтон и Пекин.

През декември 2019 г. Ройтерс съобщи, че САЩ подготвят нови правила, които ще блокират повече чуждестранни доставки за Huawei. Според агенцията, ще бъдат разширени ограниченията за стандартни чипове за мобилни телефони, произведени в чужбина с използване на технологии, софтуер или компоненти с американски произход.

По-строгите санкции могат да застрашат производството на някои от най-важните продукти на Huawei, предупреждават наблюдателите. От компанията все още не са коментирали предстоящото затягане на ограниченията.

Коментар