Xerox с пореден опит да придобие HP Inc.

Xerox ще се опита да назначи нов борд на директорите на HP
(снимка: Xerox)

Xerox официално обяви планове за номиниране на 11 кандидати за борда на директорите на HP като поредна стъпка от усилията си да придобие производителя на компютри и печатащи устройства.

В момента HP има 12 членове в своя съвет на директорите. Но по-късно през 2020 г. броят им ще намалее до 11, тъй като изпълнителният директор на компанията Дион Уайслер ще напусне поста си, отбелязва CRN.

Очевидно Xerox иска да подмени борда на директорите на HP с мениджъри, които биха подкрепили интересите на компанията. Сред номинираните кандидати са бивши ръководители от United Airlines, Verizon Communications, Novartis International AG и Експортно-импортната банка на САЩ.

Xerox предложи на HP сделка за 33,5 милиарда долара, но американският производител на принтери и компютри сметна тази сума за недостатъчна. Тогава Xerox се закани да прибегне до т.нар. „враждебно поглъщане”, при което кандидат-купувачът отправя оферта директно до акционерите, докато ръководството на HP не препоръчва на акционерите да продават ценните си книжа.

Според анализатори, анкетирани от Ройтерс, сливане на Xerox и HP ще помогне на двете компании да се справят по-добре със стагнацията на пазара за печат. Някои експерти обаче предупреждават за проблеми с интеграцията, като се имат предвид различните предложения и модели на ценообразуване на HP и Xerox.

В допълнение, HP е в процес на преструктуриране, което включва 16% намаляване на персонала и оптимизиране на годишните разходи с над 1 милиард долара.

Коментар