Русия напредва с 16-нм процесор Elbrus-16C

Процесорите Elbrus се усъвършенстват с по-тънки технологични норми
(снимка: МЦСТ)

Разработката на руските процесори от следващото поколение „Елбрус-16С” ще приключи през декември следващата година, съобщиха медиите в страната, позовавайки се на изявление от пресслужбата на АО МЦСТ.

Серийното производство на Elbrus-16C, който поддържа хардуерна виртуализация, ще започне през 2022 г. по 16-нанометров технологичен процес. Вероятно поръчката ще бъда възложена на тайванската компания TSMC, тъй като Русия може да произвежда в момента чипове по технологични норми, не по-тънки от 65 нанометра.

След края на разработката документацията ще бъде архивирана, а окончателните данни за производството ще постъпят в завода за фотомаски, по които ще се изготви микросхемата.  По план, етапът на разработка трябва да приключи през декември 2021 г., а пускането на серийно производство ще отнеме до шест месеца, поясняват от МЦСТ.

Междувременно, тази година се очаква МЦСТ да пусне процесора Elbrus-8SV, който се явява подобрена версия на Elbrus-8C. Чипът ще предложи увеличената честота на ядрото – до 1,5GHz, поддръжка на DDR4-2400 RAM до 64GB и значително увеличена обща производителност, благодарение на удвояването на броя на операциите на такт от 25 до 48.

Пиковата производителност на Elbrus-8SV е повече от два пъти по-висока от тази на неговия предшественик, или 576 GFLOPS спрямо 250 GLOPS при изчисления с единична точност. Серийното производство на Елбрус-8SV ще започне през втората половина на 2020 г.

Коментари по темата: „Русия напредва с 16-нм процесор Elbrus-16C”

добавете коментар...

  1. Човек

    Айде пак злобеене срещу руснаците. и не се вдява, че това е едва 140 милионна страна, периодично нападана от Запад но въпреки тов е една от най-добрите в науката, космоса, атомната енергетка, оръжията и сега става все пошдобра и в компютърните технолпгии. Хвала/
    А на злобеещите човечета … ами да си злобеят… Е, и..

  2. ха

    Станислав,
    Тези ще пуснат по 16нм, защото имат нужда от преходен период във връзка с архитектурата на чипа. След това нищо не им пречи да си поръчат и по 7нм от същия този световен производител. Тук AMD няма никакво предимство…
    Този “Той” много тъп бе? Те TSMC и на американската фирма AMD правят процесорите. Те пък лепенка “AMD” ли произвеждат на този принцип (малоумнико). Така и пра-баба го може…

  3. :o)

    Обадете ми се като изкарат нещо на което може да върви игра от последните 5 години
    МУХАХАХАХХАХА 😀

  4. селски филозов

    по принцъп трябва да се поткрепят такиви инициативи и действия независимо кой ги осъществява, даже да са врагове. иначе падението на нациите и цивилизациите не може да се предотврати

  5. Той

    “Йотафон”-ът се оказа кръгла 0 и фалира, сега руснаците са решили да унищожат Европа и Северна Америка с елбруси. Смешни човечета.

  6. Той

    Значи TSMC ще произвежда процесорите, а руснаците ще произвеждат лепенките „Ельбрус”. И баба ми може така.

  7. Станислав

    Интел не може но AMD и IBM пускат доста яки и доста достъпни неща. AMD преди половин година пуснаха 7нм процесори, тези ще пускат 16нм след 2г и половина тоест ще са две поколения назад от това което има на пазара след две години.

  8. Хакер

    Нещо последните години Intel не може да изкара нещо фундаментално ново. Този пазарен сегмент май достигна пика си на развитие. Китай и Русия бързо ще ги настигнат ако нямат какво ново да предложат американците като ноу хау.

Коментар