Вирус застрашава четвърт от Android смартфоните

Всеки четвърти потребител на Android е застрашен от неостаряващ вирус
(снимка: CC0 Public Domain)

Нови образци от семейството троянци Android.Xiny продължават да терориризират потребителите на смартфони. Вирусът датира още от 2015 г. и остава актуална заплаха, според изследване на компанията за сигурност Доктор Уеб.

Троянецът се оказа много упорит, а атакуващите продължават да създават все повече и повече негови версии. Злонамереният софтуер работи на устройства с Android до версия 5.1 включително, а това са около 25% от всички смартфони под управление на Android.

Основната функция на Android.Xiny е инсталирането на произволни приложения на устройството без разрешение от потребителя, което дава възможност на атакуващите да печелят пари от партньорски програми, които плащат за инсталацията.

Троянският кон се разпространява чрез колекции от софтуер за мобилни устройства и дори чрез официални онлайн магазини за приложения, включително Google Play.

Веднъж попаднал на смартфон или таблет, троянецът се опитва да получи root достъп, за да извърши незабележима инсталация на „допълнителен” софтуер. Освен това вирусът е в състояние да показва прекалено натрапчиви реклами.

Най-неприятната особеност на тази злонамерена програма обаче е защитната й система – модификациите на Android.Xiny е почти невъзможно да бъде премахнати от заразените смартфони.

Коментар