Японски телеком разкри предимствата на 6G

6G мрежите ще осигурят мобилни комуникации с безпрецедентно висока скорост
(снимка: CC0 Public Domain)

Япония планира да пусне мобилни мрежи от шесто поколение (6G) до 2030 година. Водещият телеком оператор в страната, NTT DoCoMo , разкри тази седмица какви предимства ще имат бъдещите 6G услуги.

Според официални документи на NTT DoCoMo, мрежите от шесто поколение ще осигурят честотна лента до 100 гигабита в секунда (Gbps). За сравнение, максималната възможна теоретична скорост на предаване на данни в 5G мрежите е 20 Gbps.

Услугите от шесто поколение ще имат закъснения под 1 милисекунда, казват японските специалисти. Освен това на площ от един квадратен километър едновременно могат да бъдат разположени повече от 10 милиона различни устройства, използващи 6G връзки.

NTT DoCoMo вярва, че 6G мрежите ще получат нова топология. За да се гарантира тяхната работа, ще се използват технологии с изкуствен интелект. В допълнение, телекомът говори за по-надеждни връзки, в сравнение с всички мрежи от предишни поколения.

Японският оператор очаква в бъдеще телекомуникационната индустрия да премине към използване на ултрависоки честоти – повече от 100 GHz. NTT DoCoMo планира да комерсиализира мобилните мрежи от шесто поколение през 2030 година.

Коментар