Блокчейн и криптовалути навлизат в умния град

Няколко града вече експериментират с блокчейн технологии и криптовалути за различни услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички сме чували за умните градове и как те могат драстично да променят начина, по който живеят хората в тях. Днес се говори все повече за ролята на блокчейн и криптовалутите в интелигентните градове, защото тези технологии биха могли да се окажат особено важни части.

Няколко града вече експериментират с блокчейн технологии и криптовалути за различни градски дейности и услуги за гражданите. Ето какви цели преследват градските власти с внедряване на подобни иновации:

Пионерски стъпки

В една община в Нидерландия се разработва проект, който има за цел „да докаже концепция” – а именно, че блокчейн може да се използва за проверка на юридически документи. Системата позволява на гражданите на района да показват официално уверение, доказващо адреса им на живеене, без да се налага лично да посещават общината. Това приложение е с отворен код и е достъпно за общинските власти, които трябва да проверяват публичните регистри.

В Бразилия пък тече експеримент, при който потребителите на обществен транспорт могат, на някои места, да плащат за автобусните си билети с биткойн наред с кредитните и дебитните карти. Компанията, която прави това възможно, уверява, че скоро ще приема други криптовалути. Ако човек иска да плати за билет чрез биткойн, той може да започне, като сканира QR код със своя смартфон.

Китай разработи цифрова система за идентификация, която използва блокчейн, за да различава умните градове из цялата страна. Длъжностните лица в правителството смятат, че тази инициатива ще доведе до по-добър обмен на информация и свързаност. Системата дава на всеки китайски умен град „глобално признат” идентификационен номер. Неговият код не може да бъде подправян. Тази функция може да изглежда безполезна сега, но се очаква да е от решаващо значение за диференциацията в бъдеще, тъй като Китай изгражда стотици проекти за умни градски системи.

Дубай наскоро одобри три блокчейн инициативи. Те все още не са детейлизирани, но подсказват, че скоро технологията ще се окаже с главна роля в региона. Първата инициатива разглежда въпроса как Дубай може да затвърди позицията си на център на развитието на криптовалути. Втората е фокусирана върху насоките за внедряване на блокчейн и свързаните с нея политики в Дубай. Третта предвижда най-добре развитите сектори в Дубай скоро да могат да използват блокчейн-системи в дейността си.

На Балканите една хърватска компания за електрически велосипеди, наречена Greyp, наскоро започна да си партнира с две блокчейн компании. Тя разработва система, при която всяко превозно средство ще си има цифров портфейл. Водачите ще могат да го използват за плащане на пътни такси, покриване на наема или за приспадане на различни други такси. И макар че това звучи доста неясно, от фирмата имат ясна идея. Greyp отдавна борави с модерните дигитални технологии и използва биометрични сензори във велосипедите си за отключване или за избор на различните режими на каране.

Някои градове проучват как блокчейн може да се прилага за целите на управлението на отпадъците. На теория би трябвало общините/компаниите да проследяват кои контейнери за отпадъци са пълни и да гарантират, че боклукът се изхвърля навреме и правилно. Наскоро правителствените власти в Аржентина стартираха подобна програма за насърчаване на участието в рециклирането. При правилно изхвърляне на отпадъците хората получават бонуси в критовалута, с които после могат да плащат данъци и общински такси.

Концепции и реалност

Както се вижда от скромната практика досега, едно от най-често прилаганите разбирания за криптовалутите в умните градове е свързано с опциите за заплащане на определен тип разходи. Когато хората имат множество опции за плащане – включително с биткойн – тогава потребителските им изживявания обикновено са по-благоприятни.

Другото често разглеждано приложение е свързано с гарантирането на факти и истинността и неподправеността на документи.

Повечето от използваните по-горе криптовалути и блокчейн технологии биха могли да помогнат и за развитието и подобряването на градове, които не са официално определени като „интелигентни”. Ако оставим настрала лъскавите етикети и определения, това е просто още един набор от технологии, който може да облекчи и подобри работата на градските власти и техните подизпълнители.

И макар че градоустройствениците и свързаните с тях специалисти не са сигурни за точните начини, по които ще се внедряват криптовалутите и блокчейн в интелигентните градове на новото време, всички те усилено мислят за това, което се задава на хоризонта. Има впечатляващ набор от идеи, които могат да се реализират.

Коментари по темата: „Блокчейн и криптовалути навлизат в умния град”

добавете коментар...

  1. Той

    Електронното плащане е много готино като идея, но ако няма контрол от правителството, няма никакъв контрол. Всеки индианец може да си прави всякакви схеми с криптовалути.

  2. Той

    После ще започне голямото излизане от криптовалутите.

  3. мдам

    Робството идва. Първо ще е технологичното робство. В едно ще заработят видеосистемите за “социален рейтинг” като в Китай и системите на блокчейн. Хартиените пари ще намаляват, електронните ще се увеличават, засилвайки контрола и отнемайки избора. Властите ще контролират всичко. Нека видим как е в Китай – ако социалния ви рейтинг е нисък, не можете да си купите билет за влака, не можете да ползвате услуги, губите права. Системата сканира всички по улиците. Идва и по-интересното – големи компании в САЩ вече експериментират с тази система, подготвя се прилагането и по света. така ще започне технологичното робство. Но това ще е само началото. Целта е същинското робство. Само трябва хората да бъдат убедени и да пожертват още права, срещу още удобства – което ние правим вече десетки години. Все по-малко права, все повече удобства. Не, няма да е “1984-та” на Оруел, а ще е “Прекрасният нов свят” на Хъксли.

  4. Anonymous

    власти в Аржентина стартираха подобна програма за насърчаване на участието в рециклирането. При правилно изхвърляне на отпадъците хората получават бонуси в критовалута, с които после могат да плащат данъци и общински такси.

Коментар