Великобритания позволи на Huawei да участва в 5G проектите

Huawei и занапред ще може да участва в телеком проектите на Обединеното кралство
(снимка: Huawei)

Британският премиер Борис Джонсън разреши на китайската компания Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната, макар и в ограничена степен. Решението е взето под натиск от страна на САЩ, които настояват, че оборудването на Huawei трябва да бъде изключено от проектита, поради опасения, че Китай може да го използва за шпионаж, предаде Ройтерс.

В правителственото постановление се казва, че „високорискови доставчици” ще бъдат допуснати в „нечувствителните” части на 5G мрежите, но участието им ще е ограничено до 35%. Те няма да могат да участват в проектите за основната мрежа, както и в мрежите на критични обекти като ядрени съоръжения и военни бази.

Въпреки че името на Huawei не е изрично споменато в изявлението на британското правителство, не е тайна, че китайският производител на комуникационно оборудване е сред „доставчиците с висок риск”.

По-рано американската президентска администрация предупреди Лондон, че използването на оборудване на Huawei може да доведе до ограничаване на сътрудничеството в сферата на разузнаването между САЩ и Великобритания. Реакцията на Белия дом на решението на правителството на Обединеното кралство все още не е известна. Нuawei обаче е доволна.

Според китайската компания, „това основано на доказателства решение ще доведе до по-добра, по-сигурна и рентабилна телекомуникационна инфраструктура, подходяща за бъдещето. То дава на Обединеното кралство достъп до модерни глобални технологии и осигурява конкурентен пазар”.

Оборудването на Huawei вече се използва от големи телекомуникационни компании във Великобритания като BT и Vodafone, припомнят наблюдателите на пазара.

Коментар