Арестуваха професор от Харвард за връзки с Китай

Противопоставянето между САЩ и Китай взима „жертви” и в научните среди
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерство на правосъдието на САЩ обвини и задържа професор д-р Чарлз Лийбър от Харвардския университет, който оглавява катедрата по химия и химическа биология, съобщи CDR Info. Арестът на учен от този ранг несъмнено е удар по престижа на академичната институция.

Формално професорът е обвинен в измама и невярно изявление. Според документи, от 2008 г. досега Либер е получил около 15 милиона долара безвъзмездни средства от Националния институт по здравеопазване (NIH) и Министерството на отбраната на САЩ (DOD) за изследвания в нанотехнологиите. Такова ниво на финансиране предполага ученият да се въздържа от съвместна научна работа с чуждестранни организации и компании.

Всъщност д-р Либър активно сътрудничи на университет в Китай и действа като част от китайската програма „Хиляда таланти”, за да търси и връща в страната учени с китайски корени. Професорът не е обвинен за многогодишното сътрудничество с Китай, а за това, че е скрил тази информация от работодателя в лицето на Харвардския университет.

Освен това, в съответствие с тригодишния договор на д-р Либър с „Хиляда таланти”, са му плащани месечни заплати в размер на 50 000 долара и разходи за живот в Китай в размер на 158 000 долара. В допълнение, на професора са отпуснати 1,5 милион долара за оборудване на химическа лаборатория в Университета Ухан.

Наред с всичко друго, американският професор ръководи изследванията в китайски университет, публикува научни статии и организира конференции. Той е бил длъжен да работи поне 9 месеца в годината и за китайските си партньори. По време на разследването обаче ученият е отричал връзката си с китайски университет. Именно за тази лъжа д-р Либър е обвинен.

Коментари по темата: „Арестуваха професор от Харвард за връзки с Китай”

добавете коментар...

  1. Атон

    Anonymous
    30/01/2020 21:54
    И защо арестуват човека, че е капиталист?

    неравенството води до много разклонения и повечето са негативни (такива са изследванията от 40-50 години )

  2. Anonymous

    И защо арестуват човека, че е капиталист??

  3. Anonymous

    изследвания в нанотехнологиите

    Университета Ухан

Коментар