Хакери проникнали в сървърите на ООН

Няколко офиса на ООН са станали жертва на хакерска атака с цел шпионаж
(снимка: CC0 Public Domain)

Офисите на Организацията на обединените нации в Женева и Виена са били подложени на масирана кибератака през лятото на 2019 г., в резултат на която хакерите са получили достъп до няколко сървъра и информацията, съхранявана на тях, съобщи Engadget. Самоличността на извършителите и степента на нанесените щети не са известни.

Според официален доклад, хакерите са използвали неизвестен тип злонамерен софтуер, за да получат достъп до десетки сървъри, разположени в офиси в Женева, Виена, както и в Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Общо около 4000 души работят в трите офиса, чиито данни може да са компрометирани.

„Атаката компрометира ключови инфраструктурни компоненти. Тъй като точният характер и степента на инцидента не могат да бъдат определени, служителите на ООН решиха да не разкриват публично информация”, казват от организацията.

Според експерти, атаката може да е спонсорирана от държава, тъй като признаците за нейното провеждане показват, че основната цел е била шпионаж. Атакуващите са изтеглили приблизително 400 гигабайта данни. На сървърите е имало поверителна информация за служители, но какви точно данни са попаднали в ръцете на хакерите не се знае.

Известно време след нападението, служителите на споменатите служби на ООН са получили известия с молба да променят личните си пароли, но причината за това не е посочена. За разлика от държавните институции и компании, ООН не е длъжна публично да съобщава за подобни инциденти, тъй като организацията има имунитет.

Коментар