Huawei остава отворена за услугите на Google

Huawei се надява да възстанови работата си с Google, но има и алтернативен план
(снимка: Huawei)

Huawei няма план да върне услугите на Google в своите смартфони, дори ако САЩ отменят санкциите срещу китайския производител, обяви на пресконференция във Виена регионалният мениджър Фред Уангфей. Но от следващо изявление на компанията става ясно, че тя остава отворена за услугите на Google.

„Оптималният ни избор – отворената екосистема на Android, включително GMS (Google Mobile Services) – е това, което ни помогна да станем втори в света по проджби на смартфони”, казва говорител на компанията в съобщение по електронната поща до редакцията на The Verge. Изданието коментира, че Huawei оставя вратата отворена за възстановяване на отношенията с Google.

На фона на влошаващия се търговски конфликт между САЩ и Китай, Huawei бе поставена в черен списък от американското министерство на търговията. Google бе принудена да прекрати сътрудничеството с Huawei.

В резултат на това китайската компания загуби поддръжката на Android и започна активно да развива собствена платформа. Тя все още може да използва базовата Android система, но не и да добавя Google услуги, което несъмнено ще се отрази на продажбите й в Европа.

„Вярвам, че и Google, и Huawei се надяват да бъде издаден лиценз [на Google да работи с Huawei], но трябва да потвърдите това с Google”, казва по този повод говорителят на Huawei.

По-рано президентът по корпоративна стратегия на Huawei Уил Джан заяви, че компанията ще може да поддържа положителна динамика на пазара на смартфони, благодарение на растежа в родината си и използване на собствени технологии и софтуер.

През 2019 година Huawei продаде 240 милиона смартфона на световния пазар. Очаква се, поради американските санкции, продажбите на компанията тази година да намалеят до 210 милиона бройки.

Коментар