AI допуска човешки грешки в търсенето на извънземни

Изкуственият интелект засега не доказва, че е по-добър от човека в търсенето на извънземен живот
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Испания решиха да проверят дали съвременният изкуствен интелект (AI) е подходящ за търсене на извънземен живот. По-точно дали AI може да бъде по-ефективен от хората в подобни изследвания.

Признаци за разумен живот на други планети очевидно са различните изкуствени предмети. Например, ако извънземна цивилизация реши да изследва нашата Земя, тя ще установи лесно наличието на живи същества: човешките градове са твърде различни от природните особености на пейзажа.

За да проверят дали AI може да идентифицира изкуствени предмети на други планети, учените са използвали снимки на Церера – планетата джудже в Слънчевата система, съобщава Newsweek. Освен изкуствен интелект в експеримента са участвали и хора, които е трябвало да открият обекти в снимките с потенциално изкуствен произход.

Въпреки реалното отсъствие на такива обекти на Церера, хората откриват в снимките правилни геометрични форми, за които може да се предположи, че са резултат от човешка дейност.

Същата задача е възложена и на изкуствен интелект, настроен да търси геометрични фигури.  AI той се справя с изпълнението й почти като хората. Това, разбира се, не радва учените, тъй като доказва, че изкуственият интелект не е в състояние да открие особености, които хората пропускат.

Коментари по темата: „AI допуска човешки грешки в търсенето на извънземни”

добавете коментар...

  1. Смях

    Солта на церера свети.

Коментар