Тестват лекарство, създадено чрез AI, върху хора

Създадени с помощта на изкуствен интелект лекарства вече се тестват върху хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Лекарство, създадено с помощта на изкуствен интелект, се тества за първи път върху хора. Разработката е дело на японската компания Sumitomo Dainippon Pharma и британската Exscientia.

Двете фирми обявиха началото на първата фаза на клинично изпитване на лекарството DSP-1181, създадено съвместно от техните екипи чрез използване на платформата с изкуствен интелект Centaur Chemist AI.

Участниците в проекта казват, че AI позволява съкращаване на етапа на изследвания при създаване на нови лекарства до по-малко от 12 месеца, докато средният показател при използване на традиционните методи е 4,5 години.

Лекарството се тества в Япония върху пациенти, страдащи от обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Това е психично разстройство, което се характеризира с наличието на обсесивни мисли, спомени, движения и действия, както и с различни патологични страхове.

Механизмът на ОКР все още не е изяснен, но според най-новите тълкувания, разстройството е свързано с нарушена комуникация между определени области на мозъка, поради липса на серотонин.

Броят на пациентите, страдащи от обсесивно-компулсивно разстройство, надхвърля 1 милион в Япония, отбелязва Engadget. За сравнение, в Съединените щати хората с подобно заболяване са около 3 милиона.

Коментар