Ubuntu побеждава Windows 10 в тестове на евтин лаптоп

Ubuntu показва по-добри резултати от Windows 10 в тестовете за производителност на достъпен лаптоп
(снимка: CC0 Public Domain)

Тестове за производителност, извършени на евтин 200-доларов лаптоп, показват предимство на операционната система Ubuntu спрямо Windows 10 – най-популярната Linux дистрибуция за персонални компютри, развивана от Canonical.

Майкъл Ларабел, основател на Phoronix Media и главен разработчик на Phoronix Test Suite, е използвал в тестовете лаптоп Motile M141 на цена от 200 долара, базиран на процесор AMD Ryzen 3 3200U.

Windows 10 Home е била предварително инсталирана на лаптопа, а след това е добавена Ubuntu 20.04 LTS. Конфигурацията включва 4 GB RAM и 120 GB твърд диск. 14-инчовият дисплей на лаптопа е с резолюция Full HD.

Ларабел е провел 63 теста и на двете операционни системи, като Ubuntu се оказва по-бърза от Windows 10 в 60% от случаите. Осредненият резултат от всички 63 теста сочи, че лаптопът работи с 15% по-бързо под Ubuntu, отколкото с Windows 10.

По-конкретно, Ubuntu изпълнява по-бързо визуализирането на Java текст, редица видео бенчмаркове, Intel Trave Tracer и средата Python 3. Ларабел отбелязва, че графичният редактор GIMP също работи забележимо по-бързо в Ubuntu, отколкото в Windows 10.

Коментари по темата: „Ubuntu побеждава Windows 10 в тестове на евтин лаптоп”

добавете коментар...

  1. Annonymous

    Всичко зависи от тестовете…нормално е Linux да е по-бърз,както и е нормално Python 3 i Java да работят по-бързо…Факт е обаче,че Ubuntu е далече от най-бързата Linux дистрибуция…Windows 10 е добра OS като за Windows,просто има много допълнителен софтуер който го забавя и не всеки желае Crotana и тем подобни тъпотии да се инсталират by default, трябваше да се инсталират опционално не задължително…

  2. Lubuntu

    Да бяха тествали на Lubuntu 😀

  3. Борис

    Да сравняват с Минт 🙂

  4. анонимен

    “Ларабел отбелязва, че графичният редактор GIMP също работи забележимо по-бързо в Ubuntu, отколкото в Windows 10.”

    Остана GIMP и да не работи по-бъзо на Ubuntu. GIMP си е линукс продукт.
    Ларабел да беше пробвал тогава и Photoshop да види на Ubuntu или на Windows 10 ще е по-бърз.

Коментар