Adata SC685 SSD – лек като перце и бърз външен диск с обем 500GB

Малък колкото визитка, лек и бърз, SC685 SSD е повече от желан аксесоар
(снимки: TechNews.bg)

Нуждите от съхранение на данни нарастват постоянно. Модерният човек има множество устройства, с които създава и обработва съдържание – снимки, видео, музика или документи, и освен това се нуждае от бърз и удобен достъп до данните си навсякъде и по всяко време. Компактният външен диск е идеално решение за тази цел.

Изключително лек, малък колкото банкова карта и много бърз е Adata SC685 SSD, който получихме за тест. Това е привлекателно устройство със сравнително голям капацитет за съхранение от 500 гигабайта, което можем да носим в джоба или дори в портфейла, за да имаме винаги под ръка ценните си данни.

Дизайн

Ултратънкият SSD е поместен в характерната за Adata черна лъскава кутия, на която виждаме снимка и основните характеристики на устройството. Вътре са поместени самият диск, два кабела и ръководство за потребителя.

SC685 е невероятно лек – само 35 грама и дори не се усеща на дланта. Поместен е в корпус в изцяло бял цвят с размери 84,7×54,8×9,5 мм, тоест по-тънък от сантиметър. Можем просто да го пъхнем в джоба или в чантичката с останалите документи, без да пречи.

Дискът има един единствен интерфейс – модерен, реверсивен USB 3.2 Gen 2 Type-C, който, разбира се, е обратно съвместим с по-старите USB 2.0 стандарти. През него свързваме SSD устройството към компютри или мобилни устройства, като сме улеснени от включените в комплекта два кабела – USB 3.2 Type-C към C и USB 3.2 Type-C към A.

До USB конектора се намира индикатор, който свети постоянно, когато устройството е успешно свързано към компютъра и мига при запис и четене.

Производителност

SC685 е бързо устройство – по-бързо от класическите външни твърди дискове (HDD), което е очаквано за полупроводников диск (SSD). При идеални лабораторни условия този SSD може да превиши над 6 пъти скоростта на HDD, прехвърляйки 4К филм с размер 10GB само за 20 секунди, показват тестовете на Adata.

Ние пуснахме стандартен AS SSD бенчмарк на устройството и ето какви резултати показа дискът в различните тестове:

Тези стойности действително са в пъти по-добри, в сравнение с тестовете на външни HHD дискове, и гарантират прехвърляне на обемисти видеа само за секунди.

Софтуер

Ползването на SC685 може да бъде улеснено с помощта на софтуера HDDtoGO, който е достъпен за изтегляне безплатно от сайта на Adata, но е наличен само за Windows системи. Това приложение позволява лесна синхронизация на файлове между компютъра и SSD диска и поддържа полезни функции като криптиране на данните, сигурно сърфиране и др.

HDDtoGO, разбира се, не е задължителен софтуер за работа с SC685. И без него можем да ползваме пълноценно SSD диска – така както всяко друго USB сторидж устройство – за запис, четене, съхранение и удобно пренасяне на данни с обем до 500 гигабайта за разглеждания модел.

Наличност

Полупроводниковият диск Adata SC685 ще се предлага във варианти с капацитет 250GB, 500GB, 1TB и 2TB, в бял и черен цвят, с 3-годишна гаранция. Моделът е съвместим с Windows РС, Маc и Linux компютри, с Android мобилни устройства и конзоли за игри. Това е нов продукт на Adata и все още не наличен в търговската мрежа от официалните партньори на компанията у нас, така че цената му не е известна към момента.

Коментари по темата: „Adata SC685 SSD – лек като перце и бърз външен диск с обем 500GB”

добавете коментар...

  1. Той

    За годините при 25 градуса имам предвид най-новата флаш памет и 3D Xpoint. Старите флаш-памети издържат по-малко, аз лично имам флашка от 16 GB, която работи без изгубена информация вече 8 години. Записвам на нея средно по една снимка седмично и мисля да мина на флашка тип C, когато стандартът USB4 стане масов на пазара.

  2. Той

    Флаш-паметта също така има почти неограничени цикли на четене. Ако запишете нещо и оставите SSD-то на рафта, при 25 градуса SSD-паметта ще задържи записаната информация 100 години.

  3. ха

    Пропуснах да каза, че SSD-тата също така са с повишен брой цикли на презапис. Принципът е, че клетките в които се пазят битовете не се пълнят и празнят, а са със степени на пълнене и по кодиран начин така се представя информацията (от хардуера на устройството).

    Така на практика флашките са много подходящи за архивиране на малки порции информация, но при нужда от по-активна промяна на съдържанието се препоръчва ползване на SSD. Ако трябва да се архивират голямо количество данни, тогава май външен HDD е по-доброто решение.

    Е, може и друго да съм пропуснал…

  4. Иванов

    Какъв е смисълът от USB 3.2 Gen 2 Type-C, след като скоростта на трансфер е на USB 2.0? Дискът е дори по-бавен от ортаналите SSD-та на пазара. Само форматът му е по-различен.

  5. Chicago

    $85 Amazon

  6. ха

    Единствената разлика между SSD и флашка е скоростта на четене/запис. SSD-тата са оптимизирани за много по-големи скорости на трансфер. Освен това би трябвало и хардуерът им за комуникация да е доста по-надежден от този на флашките (но това още взето никак не е сигурно, защото няма някакви стандарти които да се спазват в това отношение).

    Общо взето SSD-тата не е нормално да са по-евтини от флашките поради споменатите по-горе причини. Разбира се цената не се определя само от гигабайтите, защото се плаща една базова цена на комуникационния хардуер + опаковката. Просто SSD и флашка с еднакви обеми трябва да отговарят на горното.

  7. unabomber

    Предстои ми да сменям флашката, че 32GB към днешна дата са вече архаични. Забелязах че тия малки преносими SSD-та предлагат много по-добро съотношение GB/лв. от обикновените флашки. Четох разни статии в интернет, но така и не разбрах каква е разликата между SSD и флашка. Някой ще обясни ли?

Коментар