Windows 10 е във възход след „пенсионирането” на Windows 7

Windows 10 добави около 4% към пазарния си дял през януари
(снимка: CC0 Public Domain)

Прекратяването на поддръжката на Windows 7 от страна на Microsoft в средата на януари допринесе за рязко увеличаване на дела на актуалната операционна система Windows 10, сочат данни на NetMarketShare.

Останали без поддръжка, голям брой потребители на Windows 7 бяха принудени да преминат към текущата версия на MS платформата. Според резултатите за януари, делът на Windows 10 на световния пазар се покачва до ниво от 57,08%, докато месец по-рано тази версия имаше 53,36% при десктоп платформите.

Windows 7 остава на втора позиция, като делът й през отчетния период е намалял до 25,56%. Windows 8.1 е далеч зад лидерите с пазарен дял от 3,38%, както и macOS X 10.15 на Apple, която е инсталирана на 3,39% от компютрите.

Що се отнася до браузърите, Google Chrome продължава да води с огромен аванс, въпреки че регистрира лек спад през януари, сочат данните. Докато през декември браузърът на Google имаше дял от 68,06%, сега на него се падат 66,93%.

Лекото намаление на дела на Chrome не се отразява на баланса на силите. Firefox е на второ място с голямо изоставане от лидера – делът на Mozilla e 8,12%. Браузърите на Microsoft са трети и четвърти – Edge има дял от 7,02%, а Internet Explorer – 6,60%.

Докато в сегмента на браузърите няма значителни промени през януари, не може да се каже същото за операционните системи. Очевидно Windows 10 ще продължи да расте в бъдеще, тъй като Windows 7 вече не се поддържа.

Коментар